Jak řešit problémy ve škole: O strašení žáků

02:16

Jak řešit problémy ve škole: O strašení žáků

Vyvolávání strachu u žáků vede nejčastěji k demotivaci a ke zvyšování úzkosti. Působení negativních motivací možná na někoho platí, ale ve většině dětí vytváří blok k učení, někdy i na celý život. Štěpánka takový postup učitelů ve videu odsuzuje, na druhou stranu je ale nutné zmínit, že ne každé upozornění učitele je „strašením“. Může se jednat pouze o verbalizaci možných důsledků, které mohou v případě porušení pravidel nastat. Důležitý je kontext situace i způsob podání.

Tip do výuky

Metodický list se zaměřuje na sebereflexi emocí učitele (různé emoce jsou vyvolány různými situacemi), následuje podobné cvičení zaměřené na reflexi emocí žáků. Učiteli jsou kladeny otázky k zamyšlení, co by příště šlo udělat jinak, a zároveň jsou učitelům předkládány tipy pro nácvik podpory pozitivního myšlení u žáků (podporu jejich self-efficacy).

Neméně důležité jsou v tomto kontextu dechové techniky (prevence stresu) a techniky mindfulness. Učitelům jsou představeny jednoduché a krátké techniky jak pro vlastní využití, tak k nácviku pro žáky.

Materiály ke stažení

1 listů

Metodický list: Jak snížit strach žáků

Metodický list se zaměřuje na sebereflexi emocí učitele (různé emoce jsou vyvolány různými situacemi), následuje podobné cvičení zaměřené na reflexi emocí žáků. Učiteli jsou kladeny otázky k zamyšlení, a také co by mohl příště udělat jinak.
1. stupeň ZŠ
2. stupeň ZŠ
Střední škola
O vzdělávání

Mohlo by vás také zajímat

ČT edu nejsou pouze videa

1 146

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání