Jak řešit problémy ve škole: O příkazech

01:47

Jak řešit problémy ve škole: O příkazech

Toto téma patří do kategorie „dobře nastavená školní pravidla“. Je důležité mít podstatné záležitosti ošetřené ve školním řádu, zvláště takové, jejichž vymezení poskytuje bezpečí pro všechny účastníky školního vzdělávání. V každé třídě je pak nezbytné si vytvořit ještě vlastní pravidla vzájemného soužití. Ve videu Štěpánka reaguje na stížnosti dětí, že učitelé neustále něco přikazují. Dává jim za pravdu, že chápe, že se to žákům nelíbí, zároveň zdůrazňuje význam dobře nastavených pravidel.

Tip do výuky

V návaznosti na video se metodický list zaměřuje na procvičení respektující komunikace při práci se žáky. Učitelům je nabídnuta technika k hlubší sebereflexi – sebereflexivní monitoring – zaměřená na kontext situací, po nichž k použití „příkazů“ dochází. Učitelé se rovněž seznámí se základními asertivními technikami, které mohou při práci se žáky používat.

Materiály ke stažení

1 listů

Metodický list: Jak jinak na příkazy

Metodický list se zaměřuje na procvičení respektující komunikace při práci se žáky. Učitelům je nabídnuta technika k hlubší sebereflexi – sebereflexivní monitoring.
1. stupeň ZŠ
2. stupeň ZŠ
Střední škola
O vzdělávání

Mohlo by vás také zajímat

ČT edu nejsou pouze videa

1 146

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání