Jak řešit problémy ve škole: O srovnávání žáků

02:11

Jak řešit problémy ve škole: O srovnávání žáků

Srovnávání je pro naši českou kulturu typické. Netýká se jen učitelů, ale i rodičů, kteří sami srovnávají sourozence. Štěpánka žákům odpovídá, že srovnávání žáků není příjemné, a chápe, že se jich to osobně dotýká.

Tip do výuky

V metodickém listu ukazujeme dopad nevhodného srovnávání na psychiku žáků. Učitelům nabízíme způsoby, které neetickému srovnávání žáků pomáhají předcházet. Rovněž chceme učitelům připomenout principy Daltonského plánu, který se „srovnáváním“ žáků pracuje adekvátně a slouží jako vhodný zdroj pro reflexi postavení jednotlivých žáků v žákovské skupině.

Učitelé se seznámí s koučovací technikou jménem SWOT analýza, která dobře pomáhá rozpoznat vlastní silné stránky i rezervy jedince. Zároveň je důležité mezi žáky vytvářet pocit bezpečí z odlišnosti a podporovat toleranci k sobě navzájem.

Materiály ke stažení

1 listů

Metodický list: Jak se vyhnout srovnávání mezi žáky

Metodický list ukazuje dopad nevhodného srovnávání na psychiku žáků. Učitelům nabízí způsoby, které neetickému srovnávání žáků pomáhají předcházet. Rovněž učitelům připomene principy Daltonského plánu, který se „srovnáváním“ žáků pracuje.
1. stupeň ZŠ
2. stupeň ZŠ
Střední škola
O vzdělávání

Mohlo by vás také zajímat

ČT edu nejsou pouze videa

1 146

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání