Jak řešit problémy ve škole: O posmívání

02:24

Jak řešit problémy ve škole: O posmívání

Volba ironizace je bohužel v pedagogickém prostředí stále poměrně frekventovaná a bohužel vždy jde o selhání učitele (většinou se projevuje jako důsledek již počínajícího syndromu vyhoření nebo jako jeden z obranných mechanismů učitele). Ve videu Štěpánka tyto způsoby komunikace odsuzuje. Máme však za to, že je důležité vést učitele k získání náhledu na používání podobných způsobů komunikace i na důsledky, které přinášejí pro další rozvoj žáka.

Tip do výuky

V metodickém listu je ukázáno, že tento způsob vyplývá z pocitu ohrožení. Opět (ale jinak než v ostatních listech) se metodický list zaměří na sebereflexi emocí v různých situacích.

Dále jsou ukázány příklady vhodných a nevhodných formulací pro komunikaci se žákem. List přidává i tipy, jak se v praxi zdárně vypořádat s empatickou a taktní komunikací.

Materiály ke stažení

1 listů

Metodický list: Jak na empatickou komunikaci - posmívání a ironizace

Metodický list je zaměřený na sebereflexi emocí v různých situacích. Dále budou ukázány příklady vhodných a nevhodných formulací pro komunikaci se žákem a metodický list přidá rovněž tipy, jak se v praxi zdárně vypořádat s empatickou a taktní komunikací.
1. stupeň ZŠ
2. stupeň ZŠ
Střední škola
O vzdělávání

Mohlo by vás také zajímat

ČT edu nejsou pouze videa

1 146

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání