Jak řešit problémy ve škole: O zabavování věcí

01:57

Jak řešit problémy ve škole: O zabavování věcí

Téma zabavování věcí patří do kategorie třídních pravidel. Je reakcí učitele na nedodržení pravidla ze strany žáka. I když lze chápat, že učitelé takové jednání považují za přirozený důsledek porušení pravidel, většinou je to pro žáky signál, že se učitel cítí bezmocný, a výchovný efekt se vytrácí. Ve videu Štěpánka zabavování věcí hodnotí negativně, opět klade důraz na správně nastavená pravidla.

Tip do výuky

Metodický list se pokusí učitelům nabídnout konstruktivní postupy ke zvládnutí stále se opakujícího porušování pravidla. Rovněž se zaměří na efektivní nastavení pravidel (a analýzu důsledků jejich porušování). Důležité jsou otázky, které jsou učitelům v listu kladeny, zaměřené na sebereflexi vlastních reakcí v konkrétní edukační situaci, emocí, které z této situace vyplývají, a cvičení vedoucí ke zlepšení reflexe a sebereflexe pedagogických situací v dlouhodobém horizontu. Metodický list představuje i metodu semafor, kterou lze použít pro práci se žáky s obtížemi v chování. Závěr listu je věnován přijetí závazku v rámci dodržování třídních pravidel a návrhům, jak k podobným situacím přistupovat pedagogicky jinak a efektivněji.

V příloze listu se opakuje doporučení pro efektivní nastavení třídních pravidel.

Materiály ke stažení

1 listů

Metodický list: Jak předcházet zabavování věcí

Metodický list se pokusí nabídnout učitelům konstruktivní postupy ke zvládnutí stále se opakujícího porušování pravidel. Rovněž se zaměří na efektivní nastavení pravidel (a analýzu důsledků jejich porušování).
1. stupeň ZŠ
2. stupeň ZŠ
Střední škola
O vzdělávání

Mohlo by vás také zajímat

ČT edu nejsou pouze videa

1 146

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání