Animační školička: Jak se to hýbe?

03:50

Digitální kompetence

Animační školička: Jak se to hýbe?

Animovaný film je snímaný po jednotlivých fázích tak, aby se jeho přehráním plnou rychlostí vytvořil dojem plynulého pohybu. Tomuto způsobu rozpohybování se říká animace. Pomocí animace můžeme docílit toho, že se postavičky nebo věci ve filmu hýbají. Jak? Připravte si tužku, papír, jednoduché předměty, fotoaparát a vyzkoušejte si, jak se dělá animovaný film.

Tip do výuky

Jiří Trnka je známý režisér animovaných filmů. Najděte na internetu, které filmy vytvořil.

Materiály ke stažení

4 listů

Písnička: Anymaus

Naučte se s námi písničku a zazpívejte si ji nebo zahrajte na nějaký hudbení nástroj.
1. stupeň ZŠ
Hudební výchova

Písnička: Kostičky

Naučte se s námi písničku a zazpívejte si ji nebo zahrajte na nějaký hudbení nástroj.
Předškolní
1. stupeň ZŠ
Hudební a pohybové činnosti
Hudební výchova

Aktivita pro rozvoj digitální kompetence: Kočkopes

Žák na základě předchozí zkušenosti práce s textem popíše postavu zvířete, při vlastní tvorbě obrázku a psaní textu využije doporučené aplikace. www.gramotnosti.pro/epublikace // autoři: PPUC-ČG-OVU-tým
1. stupeň ZŠ
Informatika
Štítek Digitální kompetence

Metodický list: Pohyblivé obrázky

V tomto metodickém listu najdete inspiraci pro práci s kolekcí na téma Pohyblivé obrázky. Pro tvorbu animace je vhodná skupinová práce.
1. stupeň ZŠ
Informatika
Výtvarná výchova
Praktické činnosti

Mohlo by vás také zajímat

Tvorba digitálního obsahu

Umělá inteligence pro zlepšování počítačového zpracování přirozeného jazyka
51:48

Umělá inteligence pro zlepšování počítačového zpracování přirozeného jazyka

Rozhovor s mladým vědcem Tomášem Mikolovem, který se zabývá použitím neuronových sítí pro rozpoznávání lidské řeči a strojový překlad. Podílel se také na výrazném vylepšení Google překladače. Vědec vysvětluje svoji práci na modelu, kdy na slovo z obecného jazyka pohlíží jako na vektor z mnohadimenzionálního prostoru a zkoumá použití matematických prostředků při počítačovém zpracování přirozeného jazyka. Na úvod (5:28) je vysvětlen pojem obecná (silná) umělá inteligence, která je použitelná na více různých typů úloh. V rozhovoru se pracuje s pojmy neuronová síť, strojové učení a dalšími z oblasti matematiky a umělé inteligence. Mikolov vysvětluje, že jazyk a matematika k sobě mají velmi blízko. Jeho cílem je vyvinout počítač, který se umí učit stejně jako člověk. Ve střední pasáži (19:55) Tomáš Mikolov zmiňuje své důvody k odchodu do zahraničí a následně své zkušenosti z práce na americké univerzitě, ve firmách Google a Facebook a svůj názor na sběr dat pro jejich následné využití v cílené reklamě a známé kauze Cambridge Analytica. V závěrečné pasáži (42:40) jsou diskutovány obecné otázky umělé inteligence, jako například vývoj komplexních modelů, propojení evoluce člověka a vývoje umělé inteligence i hrozba jejího zneužití. Měli bychom se umělé inteligence bát?

Výtvarné techniky

ČT edu nejsou pouze videa

1 109

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání