Jak na problémy ve škole: O křičení

02:20

Jak na problémy ve škole: O křičení

Křik je obranný mechanismus, který souvisí s tím, když cítíme strach či ohrožení. Žáci si ve videu stěžují, že učitelé na ně často křičí. Štěpánka jim dává za pravdu, že křičení není adekvátní způsob řešení jakékoliv situace. I zde je však nutné rozlišovat kontext situace, a zda se skutečně jedná o křičení.

Tip do výuky

V metodickém doporučení se učitelům nabízí další z řady cvičení zaměřených na reflexi a sebereflexi, součástí je i „první pomoc“ pro situace, které svádějí k užití hlasitějších projevů (techniky duševní hygieny, dechové techniky). Dále list nabízí příklady respektující komunikace, které lze použít v „konfliktní“ situaci se žáky.

Závěrem vede metodický list učitele k utvoření závazku vedoucího ke změně vlastní reakce v konkrétních pedagogických situacích.

Materiály ke stažení

1 listů

Metodický list: Jak na empatickou komunikaci - předcházení křiku

Metodické doporučení učitelům nabízí další z řady cvičení zaměřených na reflexi a sebereflexi, nabízí „první pomoc“ pro situace, které svádějí k užití hlasitějších projevů (techniky duševní hygieny, dechové techniky), a rovněž příklady respektující komunikace, které lze použít v „konfliktní“ situaci
1. stupeň ZŠ
2. stupeň ZŠ
Střední škola
O vzdělávání

Mohlo by vás také zajímat

ČT edu nejsou pouze videa

1 146

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání