Největší vzdělávací portál videí v ČR.
menu

Přírodopis

Stupeň vzdělání

Vybrat

Témata předmětu

Vybrat

Délka videa

nerozhoduje do 5 minut do 10 minut do 15 minut do 30 minut do 45 minut nad 45 minut

Našli jsme pro vás videí: 321

Kanáři: Jak na jejich chov

08:35

Kanáři: Jak na jejich chov

Kanáři sice pocházejí z Kanárských ostrovů, ale samotné ostrovy po nich pojmenované nejsou. Kanár patřil k základní výbavě horníků v pohoří Harz, upozorňoval je na výskyt nebezpečných plynů v místních dolech. Proto název harcký kanár. Co všechno obnáší chov kanára a jeho rozmnožování? Základem je dobrá strava s dostatkem vápníku.

Strašilky, kudlanky a mnohonožky

08:54

Strašilky, kudlanky a mnohonožky

Některé vypadají jako list, jiné jako větvičky. Strašilky imitují okolní přírodu. Mají tedy mimikry, které je chrání před predátory. Co strašilky požírají a jak je lze doma chovat? Strašilka ke svému životu potřebuje pouze pokojovou teplotu a jednou za den zavlažit. A co potom kudlanky a mnohonožky?

Huculové: Ohrožení koně

08:40

Huculové: Ohrožení koně

Kůň není koníček pro lenochy. To platí zvláště pro plemeno huculů, dříve hojně využívané právě k práci. Chov huculů dnes slouží především pro zachování plemene tohoto koně. Slouží například strážcům KRNAP, využívají se také k hipoterapii pro děti s problémy s pohybovým aparátem. Odkud plemeno huculů pochází? Jaká je jejich historie a jaká jsou specifika chovu?

Pokus: Statická elektřina hýbe vodou

02:28

Pokus: Statická elektřina hýbe vodou

Díky statické elektřině dokážeme ohnout proud vody, aniž bychom se jej něčím dotkli! Takový snadný experiment si můžete vyzkoušet i sami doma. Jen musíte najít nějakou plastovou trubku.

Výroba a využití nanovláken

04:18

Výroba a využití nanovláken

Nanovlákna mají široké spektrum využití, například ve zdravotnictví. Vyrábí se ve speciálním stroji zvaném nanospider s použitím statické elektřiny.

Potravinový inspektor

03:13

Potravinový inspektor

V čem spočívá práce potravinových inspektorů? Kontrolují potraviny v obchodech i v restauracích. A zjišťují, zda v potravinách nejsou nějaké škodlivé látky.

Aditiva v potravinách

03:39

Aditiva v potravinách

Aditiva, známá jako "éčka", jsou látky, které je třeba do potravin přidávat například proto, aby se nezkazily. Bez některých takových konzervantů bychom si některá jídla ani nemohli dopřávat. Jiné bychom zase měli omezit, přestože nám díky nim jídlo více chutná.

Pokus: Zjištění koncentrace vitamínu C

03:07

Pokus: Zjištění koncentrace vitamínu C

Co obsahuje více vitamínu C, pomeranč nebo citron? Zjistíme to díky jednoduchému pokusu se šťávou z citronu a pomeranče, kukuřičným škrobem a jódem. Roztok vody, jodu a škrobu působí jako indikátor vitamínu C.

Pokus: Tanec barev v mléce

03:58

Pokus: Tanec barev v mléce

Mléko je tzv. homogenní tekutina, což znamená, že všechny jeho složky, tedy voda, tuk a bílkoviny, jsou v něm rozptýleny rovnoměrně. Pokus s využitím plnotučného mléka, barviv a saponátu způsobí doslova tanec molekul tuku.

Šlechtění prasat

02:06

Šlechtění prasat

Aby člověk mohl šlechtit prasátka, musí především znát různá plemena a vědět, že se šlechtí zvlášť mateřská a otcovská plemena. Plemena se dále zkoumají a vybírají se ti nejlepší jedinci.

Blechy a vši

03:11

Blechy a vši

To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou! A nebo ano? Jak blecha vypadá, kde žije a jak se vyvíjí? To vše si ukážeme na jejím modelu, protože blecha je opravdu malinká. Naopak vši od psa určitě nechytíme, pouze od jiného člověka. Jejich život se od toho blešího také poněkud liší, i když nám obě potvůrky pijí krev.

Jak správně vyndat klíště

01:42

Jak správně vyndat klíště

S klíštětem se setkal asi každý. Co na klíšťatech zkoumají vědci v Českých Budějovicích? Jak se do nás vůbec zakousne a jak nám při sání krve škodí? A jak ho pak správně vyndat?

Načíst další videa
Probíhá načítání