03:02
Nobelova cena za chemii byla udělena za vývoj tzv. genetických nůžek. Spočívá v tom, že chybné místo DNA se přestřihne bílkovinou Cas9. Buňka si jej buď opraví sama, nebo se vloží do organismu jiná sekvence. Tato revoluční metoda má význam např. pro léčbu vrozených vad.
00:44
Tabletu vitamínu C hodíme do oleje. Nic se neděje. Poté vhodíme tabletu vitamínu C do vody a pozorujeme, že se rozpouští. Tímto pokusem jsme dokázali, že vitamín C je rozpustný ve vodě, a nikoli v tucích.
01:02
Jaké pH má roztok vitamínu C a vody? A jak tento roztok obarví indikační lakmusový papírek? Vitamín C je tvořen kyselinou askorbovou, tudíž jeho pH je kyselé.
01:58
Co se stane s peroxidem vodíku, když přijde do styku s krví? Bude se rozkládat za vzniku pěny. Peroxid vodíku se rozloží působením enzymu katalázy. V druhém pokusu vložíme doutnající špejli do odměrného válce, ve kterém v předchozím pokusu reagoval peroxid vodíku s krví. Doutnající špejle znovu vzplane. Peroxid vodíku se rozkládá při styku s krví na vodu a kyslík, který podporuje hoření.
02:01
Co se stane, když plivneme do suspenze škrobu a vody obarvené jódem? Roztok se odbarví. Sliny obsahují enzym amylázu, která štěpí složité cukry na cukry jednodušší. A ty už jód do modra nezbarví.
01:06
Co se stane, pokud do plamene stříkneme šťávu z kůry citronu? V citronové kůře je obsažen limonen, což je hořlavá silice, která se vznítí při teplotě 50°C.
02:02
Víte, co je to polymer? Biopolymer je polymer biologického původu a můžete si jej ze škrobu vyrobit i vy doma. Jak? Podívejte se.
03:13
V čem spočívá práce potravinových inspektorů? Kontrolují potraviny v obchodech i v restauracích. A zjišťují, zda v potravinách nejsou nějaké škodlivé látky.
03:39
Aditiva, známá jako "éčka", jsou látky, které je třeba do potravin přidávat například proto, aby se nezkazily. Bez některých takových konzervantů bychom si některá jídla ani nemohli dopřávat. Jiné bychom zase měli omezit, přestože nám díky nim jídlo více chutná.
03:07
Co obsahuje více vitamínu C, pomeranč nebo citron? Zjistíme to díky jednoduchému pokusu se šťávou z citronu a pomeranče, kukuřičným škrobem a jódem. Roztok vody, jodu a škrobu působí jako indikátor vitamínu C.
03:31
Mouka, získaná rozemletím obilného zrna, je energetickým palivem pro naše tělo. Palivo, kyslík a plamen dohromady explodují! Jak nechat vybuchnout mouku?
06:40
Již v roce 1953 Stanley Miller, doktorand chemie, naplánoval experiment, ve kterém se pokusil zjistit, zda dojde k formaci molekul nutných pro život v podmínkách brzy po vzniku naší planety. Miller a jeho školitel, profesor a nositel Nobelovy ceny za chemii Harold Urey, sestrojili aparaturu, která byla schopná napodobit prostředí na primitivní Zemi. Aparaturu složili ze skleněných trubek, do baňky nalili vodu a doplnili další plyny, které se už tehdy nacházely v atmosféře. Tuto směs pak podrobovali elektrickým výbojům. Voda v aparatuře znázorňovala oceány a jiskření blesky dávných bouří. Asi po 24 hodinách voda změnila barvu. Analýzy napověděly, že se ve směsi vytvořily aminokyseliny, které tam předtím nebyly. Aminokyseliny jsou přitom stavebními jednotkami proteinů, které spolu s DNA tvoří živé organizmy.