Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu

Draci v hrnci

Oskar a jeho ohniví kamarádi vás naučí, jak uvařit jednoduché recepty.

Zde najdete všechny materiály k tomuto pořadu

Videa

102 videí
Kotlíkový guláš
01:34

Kotlíkový guláš

Venku si můžeme připravit chutné jídlo nad ohněm. Jídlo můžeme vařit, péct, opékat. Dokonce si připravit i chutný dezert. Jen nesmíme zapomenout na opatrnost.

Chřest
02:19

Chřest

Draci v hrnci se dnes zaměří na chřest. Chřest se u nás považuje za něco exotického, ale není tomu tak, chřest v naší krajině znal již Karel IV. První chřestová plantáž byla založena nedaleko Brna.

Hrách
02:38

Hrách

Víte, jak dlouho už lidé jedí hrách? Znali ho už v pravěku? Jak ho zpracovávali? A co všechno se z něj dá uvařit? Slyšeli jste někdy slovo pučálka nebo šoulet? A jaká jídla z hrachu se vaří po světě? To vše se dozvíte v tomto videu.

Čaj
02:28

Čaj

Máte rádi čaj? Věděli jste, že podle legendy vznikl vlastně úplnou náhodou? Čínskému císaři Šen-mungovi spadl do horké vody lístek čajovníku a po ochutnání zjistil, že má léčivé i povzbuzující účinky. Víte, že zelený i černý čaj jsou ze stejné rostliny a liší se jen zpracováním? Pije se po celém světě a pěstuje se nejvíce v Číně a Indii.

Citrusy: Šup do pusy
01:31

Citrusy: Šup do pusy

Máte rádi citrusy? Věděli jste, že pomeranče jsou třetí nejoblíbenější ovoce na světě? Původně se jim říkalo čínská jablka, protože je přivezl Alexandr Veliký z Číny. Citróny se zase dříve vůbec nejedly, sloužily jako dekorace nebo pro účely lékařství.

Želatina – zdravé mlsání
02:40

Želatina – zdravé mlsání

Máte rádi gumové medvídky? Tak to vás pak jistě bude zajímat, že se jedná o zdravé mlsání. Obsahují totiž želatinu, která může být rostlinného původu, ale nejčastěji je živočišného původu, protože se jedná o vyvařené kosti, kůži a šlachy. Obsahuje také kolagen, který je prospěšný na naše klouby.

Zvěřina – potrava i zábava
02:51

Zvěřina – potrava i zábava

Máte rádi zvěřinu? Dříve nesměla chybět na žádné pořádné hostině. Z lovení divoké zvěře se stala i zábava. František Antonín Špork založil řád sv. Huberta, který zavazoval všechny, aby ctili zákony přírody a dodržovali tradice lovu. Lovili zvěř srstnatou i pernatou.

Tuňák: rekordman i pochoutka
02:29

Tuňák: rekordman i pochoutka

Máte rádi tuňáka? Možná o něm víte, že je to výborná pochoutka. Věděli jste ale, že je také vynikajícím plavcem? Urazí v mořích až tisíce kilometrů a to rychlostí 70 km/h. Měří 2–3 metry a nejčastěji se z něj jí břišní část.

Pštros: největší žijící pták
02:15

Pštros: největší žijící pták

Věděli jste, že největším ptákem na světě je pštros? Původně měl 4 metry a uměl i létat. Dnes je menší a už nelétá, ale drobeček to rozhodně není. Asi všichni znáte mýtus, že když se pštros bojí, strká hlavu do písku. To ovšem není pravda. V písku hledá kamení, které jí. V žaludku mu pomáhá rozmělnit potravu. Pštrosa si můžete pořídit i na hlídání domu místo psa.

Rajské jablko
02:31

Rajské jablko

Máte rádi rajčata? A věděli jste, že se je lidé v Evropě báli jíst? Když je sem z Ameriky přivezli, tak si kvůli jejich barvě a výrazné chuti mysleli, že jsou jedovatá. Jako první je začali jíst v Itálii. Dnes víme, že jedovatá nejsou, jsou dokonce velmi zdravá. Obsahují spoustu důležitých vitamínů a minerálů.

Jablko: Kulatá lékárna
02:51

Jablko: Kulatá lékárna

Máte rádi jablka? Jablkům se říkalo kulatá lékárna, protože se dobře skladovala a lidé je mohli jíst i v zimě. Jablka sušili, drtili a používali jako sladidlo. Také je konzervovali varem. Výborné marmelády pak vydržely celý rok. Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? A co je to pektin?

Jídlo z jednoho hrnce
01:55

Jídlo z jednoho hrnce

Máte rádi jednoduché vaření? Jídlo z jednoho hrnce znali lidé od pradávna. Chutě se krásně promíchají a bylo to také praktické. Ve středověku v hrnci na trojnožce na ohni smíchali, co dům dal. V Německu za války vznikl jejich oblíbený eintopf. Ve Španělsku mají zase paellu, která se připravuje na jedné velké pánvi.

Párek: pikador i hot dog
02:21

Párek: pikador i hot dog

Máte rádi párek v rohlíku? Víte, jak vznikl název hot dog? Američanům párek připomínal tvar těla jezevčíka, tak vzniklo pojmenování jezevčí párky. Kreslíř však do časopisu udělal tak dobrou reklamu, že se ujalo pojmenování hot dog. K nám přivezl Václav Masopust v sedmdesátých letech ze Španělska název pikador, tedy párek v rohlíku. V jižních Čechách se s tímto pojmem setkáte i dnes.

Batáty neboli sladké brambory
02:22

Batáty neboli sladké brambory

Máte rádi brambory? Neváhejte ochutnat také batáty. Přestože jim jsou hodně podobné, nejsou vůbec příbuzné. Batáty sice pocházejí také z Jižní Ameriky, ale jsou sladší, mají více vitamínů a jsou starší. Proto jsou také dražší než brambory. Údajně se také jedná o jedno z prvních jídel, které člověk jedl. V Peru se našly zbytky batátů staré přes 10 000 let.

Haná: Pepřek i čečuvka
02:18

Haná: Pepřek i čečuvka

Máte rádi papriku? Věděli jste, že již před 150 lety se jedla v Kojetíně, ačkoli to v té době ještě vůbec nebyla známá zelenina? Haná byla proslulá úrodnou půdou a lidé, kteří zde žili, byli bohatí a dobře živení. Jedli hodně kyselých jídel, ale vyvažovali to cukrem. Rozumíte místnímu nářečí?

Nudle: Polévka je grunt
02:00

Nudle: Polévka je grunt

Máte rádi nudle? Asi vás nepřekvapí, že nudle pocházejí z Číny, kde je jedli už 200 let před naším letopočtem. Jak ale vznikla jejich polévka s nudlemi? Podle legendy ji vymyslela žena úředníka, která mu denně nosila jídlo a nechtěla, aby nudle vystydly. V Japonsku poznávají, jak vám jídlo chutná, podle toho, jak u jídla srkáte. Tak si nechte srkat.

Hornické jídlo: Zemáky, kobzole, kartofle
02:43

Hornické jídlo: Zemáky, kobzole, kartofle

Máte rádi brambory? Zemáky, kobzole nebo taky kartofle horníci zapíjeli nejčastěji mlékem a jedli je na nejrůznější způsoby. Ze syrových dělali bramborové placky neboli stryky i bramborové knedlíky. Masem se šetřilo. Prase se zabíjelo na svátek sv. Barbory, patronky horníků, a v týdnu ho měl pouze těžce pracující otec.

Fazole: Královny luštěnin
03:04

Fazole: Královny luštěnin

Máte rádi fazole? Pochutnat si na nich můžete díky Kryštofu Kolumbovi, který je spolu s bramborami přivezl z Ameriky. Indiáni pěstovali fazole spolu s kukuřicí, která je podpírala. S těmito luštěninami se do jídelníčku chudších lidí, kteří neměli na maso, dostaly tak důležité bílkoviny. Nejvíce fazole jedí v Anglii, kde jsou součástí tradiční snídaně.

Skořicoví šneci
01:23

Skořicoví šneci

Máte rádi skořici? Tak to musíte navštívit Švédsko. Na každém rohu je zde cítit skořice, zvláště když se slaví svátek skořicových šneků. Ti jsou tamní pochoutkou především na přestávky. Pečou se s jablky, ořechy nebo s marcipánem. Fika, neboli švédsky přestávka, se bez silné černé kávy a šneků neobejde.

Tapas: Jíme rukama
01:27

Tapas: Jíme rukama

Máte rádi zobání mezi jídly? Právě to je tapas. Malé dobroty, které jíte při posezení s přáteli. Může to být cokoli, co se dá jíst rukama. Za vznik tohoto španělského jídla vděčíme mouchám. Proč právě jim? Vysvětlení je vlastně logické. Ve španělských restauracích si můžete běžně objednat miniaturu hlavního chodu ve formě tapas.

Probíhá načítání