Současná slovenská literatura: Ivana Gibová

Ivana Gibová je současná slovenská spisovatelka. Její tvorba je mimo jiné sugestivní výpovědí o životě generace současných třicátníků. Autorka v pořadu Slovenská čítanka předčítá ze své knihy Eklektik Bastard a hovoří o tom, jak vnímá samotný proces tvorby.

Tip do výuky

Český překlad úryvku (překlad Lenka Brodecká):

„Jasně, koupit bezlepkovej chleba za tři eura, kydnout na to sádlo s cibulí a pak to celý vyblejt, protože máš výčitky svědomí. Takže když pak děláš impulzivní předmenstruační nákup, musíš už dopředu počítat, kolik eur se vybleje; a pak si u pokladny všimneš, že tě okukuje pupkatej fotr s párátkem v hubě, a dojde ti: Co to o mně vypovídá, že mě hypnotizuje chlap s párátkem v hubě?! To si nevymýšlím, to se mi včera stalo!“ „Hm. Tak to seš fakt v prdeli.“

Materiály ke stažení

2 listů

Současná slovenská literatura: Ivana Gibová / Práce s textem

Cílem pracovního listu je interpretace uměleckého textu. Žák by v něm měl identifikovat hlavní téma, charakterizovat protagonistku a diskutovat o tom, jak na něj text působí. Současně je cílem ověřit, nakolik žáci rozumí projevu ve slovenštině.
Střední škola
ČJ a literatura

Ivana Gibová: Ukázka z knihy Eklektik Bastart / Příloha k pracovnímu listu

Ukázka z knihy slouží jako doplněk k pracovnímu listu: Současná slovenská literatura: Ivana Gibová / Čtení s porozuměním. Jeho cílem je interpretace uměleckého textu.
Střední škola
ČJ a literatura

Mohlo by vás také zajímat

Světová literatura

Čtení

ČT edu nejsou pouze videa

1 136

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání