Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu

Lovci záhad

Detektivní příběhy ze světa fyziky, chemie, vědy a techniky. Vydejte se s Markem a Michaelem řešit všelijaké záhady!

Zde najdete všechny materiály k tomuto pořadu

Videa

204 videí
Bolševník velkolepý
00:56

Bolševník velkolepý

Bolševník velkolepý je v České republice nepůvodní invazní rostlinou. Na našem území vysadil exotické bolševníky z Kavkazu v polovině 19. století kníže Metternich. O století později se u nás začíná bolševník expanzivně šířit. K problému ekologickému se v případě bolševníku přidružuje i zdravotní riziko pro člověka. V případě potřísnění se mohou v kombinaci se slunečním zářením vytvořit postiženému na kůži nepříjemné puchýře a otoky.

Jak rostliny komunikují?
01:09

Jak rostliny komunikují?

Rostliny, podobně jako další živé organismy, mají schopnost komunikovat samy se sebou, s dalšími jedinci atp. Některá specifika rostlinné komunikace popisuje v ukázce Tomáš Vaněk z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Rostlinná barviva
00:57

Rostlinná barviva

Lovci záhad nám v tomto díle ukáží, jak jednoduše můžeme malovat se zelím. Tato známá zelenina má mnoho odrůd a jeho červená varianta uvolňuje fialové barvivo, kterým můžeme i kreslit a které se naučíme jednoduchým trikem změnit na červenou a modrou barvu.

Mikroskop
01:45

Mikroskop

Jeden z prvních optických mikroskopů sestrojil Anthony van Leeuwenhoek. Tyto mikroskopy dokázaly obraz zvětšit až 500x. Anthony van Leeuwenhoek poprvé uviděl krvinky a bakterie a stal se tak objevitelem mikroorganismů. Jak funguje optický mikroskop vám objasní Dr. Michael Londesborough v pořadu Lovci záhad.

Čištění odpadních vod
08:31

Čištění odpadních vod

Kanalizací odtéká mnoho odpadní vody. Kam a kudy všechny ty odpadní vody putují a co se s nimi děje? Jak si s odpadem poradili naši předci? A staří Římané? Podíváme se i do první čistírny odpadních vod a zajímavá je také procházka po její současné podobě.

Pokus: Vznik energie spálením tuku
02:11

Pokus: Vznik energie spálením tuku

V pokusu uvidíme, jak některé potraviny obsahující zdánlivě pouze vzduch nesou velké množství energie ukryté v podobě tuku. Nevěříte? Tak pojďte experimentovat s námi! Ke křupkám přidáme kapalný kyslík, který je nehořlavý, ale podporuje hoření. Podívejte se, jaké množství energie se uvolní zapálením této směsi.

Pokus: Má cibule DNA?
03:38

Pokus: Má cibule DNA?

Ovšem že má! DNA obsažená v cibuli je schovaná za buněčnou stěnu a je obalená proteiny. Pomocí chloridu sodného a mycího prostředku se DNA extrahuje do vody. Extrakci urychlíme použitím vlažné vodní lázně. Po filtraci získáme molekuly DNA rozpuštěné ve vodě a přidáním studeného alkoholu molekuly DNA dokonce uvidíme.

Lovci záhad: Kanalizace
05:10

Lovci záhad: Kanalizace

Lovci záhad se podívají na to, co teče pod námi, tedy do kanalizace. Systém podzemních stok je velké bludiště, kde určitě potřebujeme mapu. Dozvíme se, proč kanalizace nelibě páchne a jaké systémy využívá. A kde končí? V čistírně odpadních vod.

Elektronový mikroskop
01:23

Elektronový mikroskop

Chceme-li se podívat na velmi malé předměty, světelné vlny k tomu nestačí. Proto si vědci vzali na pomoc elektrony. V elektronovém mikroskopu se vysílá velice úzký paprsek elektronů, který bod po bodu ohmatává pozorovaný předmět. Výsledkem jsou úžasné obrázky brouků, mušího oka či roztočů. V našem elektronovém mikroskopu nemusí být vzduchoprázdno, proto lze pozorovat živé organismy.

Elektromagnetické záření
04:00

Elektromagnetické záření

Všude kolem nás je spousta vlnění, které nevidíme, jako je například vysílání rozhlasu, televize, radar, vlny v mikrovlnné troubě i světlo. Fyzikové vše nazývají elektromagnetické záření. Vlny, které tvoří světlo, jsou velmi krátké. Světlo laseru svítí na přesně dané vlnové délce. Bílé světlo je směsí barevných světel a světlo laserů svítí jen jednou barvou. Vlny světla se dají skládat, což se nazývá interference. Interferometrie se využívá k měření velmi přesných vzdáleností.

Pokus: Krystalizace soli
02:36

Pokus: Krystalizace soli

Jak si můžete doma vypěstovat velký krystal kuchyňské soli? Do nasyceného roztoku vložíte větší krystalek soli přilepený na niti. Po týdnu nebo dvou krystalek vyroste. Pokud budete trpěliví, vypěstujete opravdu velký krystal.

Fluorescence
00:58

Fluorescence

Když posvítíme baterkou na tonik, nic zvláštního se nestane. Ale když na tonik posvítíme UV lampou, začne svítit. Tento jev nazýváme fluorescence. Tonik obsahuje malé množství chininu. Molekuly chininu dokáží pohlcovat UV energii a dostat se do excitovaného stavu. Při přechodu zpět do nižšího energetického stavu emitují světlo.

Pokus: Výroba biopolymeru
02:02

Pokus: Výroba biopolymeru

Víte, co je to polymer? Biopolymer je polymer biologického původu a můžete si jej ze škrobu vyrobit i vy doma. Jak? Podívejte se.

Využití nanočástic
07:50

Využití nanočástic

Nanočástice mají ohromnou škálu využití, například při čištění podzemních vod, ve zdravotnictví, nebo na výrobu supravodičů, díky kterým může levitovat malé autíčko i celý vlak. Nanočástice železa mohou hořet, nebo také vyčistit experimentálně zabarvenou vodu.

Pokus: Statická elektřina hýbe vodou
02:28

Pokus: Statická elektřina hýbe vodou

Díky statické elektřině dokážeme ohnout proud vody, aniž bychom se jej něčím dotkli! Takový snadný experiment si můžete vyzkoušet i sami doma. Jen musíte najít nějakou plastovou trubku.

Výroba a využití nanovláken
04:18

Výroba a využití nanovláken

Nanovlákna mají široké spektrum využití, například ve zdravotnictví. Vyrábí se ve speciálním stroji zvaném nanospider s použitím statické elektřiny.

Potravinový inspektor
03:13

Potravinový inspektor

V čem spočívá práce potravinových inspektorů? Kontrolují potraviny v obchodech i v restauracích. A zjišťují, zda v potravinách nejsou nějaké škodlivé látky.

Aditiva v potravinách
03:39

Aditiva v potravinách

Aditiva, známá jako "éčka", jsou látky, které je třeba do potravin přidávat například proto, aby se nezkazily. Bez některých takových konzervantů bychom si některá jídla ani nemohli dopřávat. Jiné bychom zase měli omezit, přestože nám díky nim jídlo více chutná.

Pokus: Zjištění koncentrace vitamínu C
03:07

Pokus: Zjištění koncentrace vitamínu C

Co obsahuje více vitamínu C, pomeranč nebo citron? Zjistíme to díky jednoduchému pokusu se šťávou z citronu a pomeranče, kukuřičným škrobem a jódem. Roztok vody, jodu a škrobu působí jako indikátor vitamínu C.

Pokus: Tanec barev v mléce
03:58

Pokus: Tanec barev v mléce

Mléko je tzv. homogenní tekutina, což znamená, že všechny jeho složky, tedy voda, tuk a bílkoviny, jsou v něm rozptýleny rovnoměrně. Pokus s využitím plnotučného mléka, barviv a saponátu způsobí doslova tanec molekul tuku.

Probíhá načítání