Jabloň je nejhojnějším ovocným stromem na planetě a jablko malý zázrak a kulatá lékárna, jejichž účinků využívali již naši dávní předkové. Jak to dělali? Vysvětlíme nejen rozdíl mezi džemem a marmeládou. Dětem vyložíme i to, proč se rajčatům říká rajská jablíčka a jejich zajímavou historii. A jak si s různými druhy jablek v kuchyni dokázaly poradit naše babičky? A kolik se jich u nás pěstuje dnes? Nechte děti tipovat, odpověď je určitě překvapí.
Šikulové nám ukážou, jak na sušená jablka neboli křížaly krok za krokem. A Draci v hrnci zase, jak na apple pie neboli americký jablečný koláč. Při jeho přípravě se naučíme i pár triků, třeba výrobu barevné šlehačky. Příprava dobrůtky podle receptu se dá zároveň využit jako praktické procvičení převádění jednotek a zlomků. Jablko má zkrátka všestranné využití.