Námět do výuky pro:

Kvasinky: zázračné mikroorganismy

Superschopnosti kvasinek znali lidé již před tisíci lety. Jen těžko bychom se bez nich obešli i dnes. Chléb, máslo, víno, sýry, pivo, a dokonce i kyselé okurky. To všechno mají na svědomí. Co je to vlastně proces kvašení neboli fermentace a jaká chemická reakce při něm probíhá? Podíváme se mimo jiné na výrobu vína.

Kvasinky

Viděli jste někdy, jak kyne těsto na chleba? Tak právě za tím stojí kvasinky. Máme je dokonce už od narození ve střevech. A měli bychom na ně být hodní a krmit je jen tím, co je pro nás dobré. Pokud se kvasinky v těle přemnoží, mluvíme o kandidóze. Jak se projevuje? Podíváme se. I když lidé schopností kvasinek využívali již ve středověku, že se jedná o mikroorganismy, objevil až Louis Pasteur. Ukážeme si také, jak kvasinky reagují na extrémní teploty. Budete se divit, ale jsou v podstatě nesmrtelné. 

Videa k námětu

Materiály k námětu

Pracovní list: Kvasinky

Pojďme se společně podívat na kvasinky - unikátní jednobuněčné houby. Existuje jich přibližně 1500 druhů. Nejznámější z nich se jmenuje Saccharomyces cerevisie.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Biologie
Přírodopis
Časová náročnost:
15 minut

Řešení pracovního listu: Kvasinky

Pojďme se společně podívat na kvasinky - unikátní jednobuněčné houby. Existuje jich přibližně 1500 druhů. Nejznámější z nich se jmenuje Saccharomyces cerevisie.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Biologie
Přírodopis

ČT edu nejsou pouze videa

1 082

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání