Superschopnosti kvasinek znali lidé již před tisíci lety. Jen těžko bychom se bez nich obešli i dnes. Chléb, máslo, víno, sýry, pivo, a dokonce i kyselé okurky. To všechno mají na svědomí. Co je to vlastně proces kvašení neboli fermentace a jaká chemická reakce při něm probíhá? Podíváme se mimo jiné na výrobu vína.
Viděli jste někdy, jak kyne těsto na chleba? Tak právě za tím stojí kvasinky. Máme je dokonce už od narození ve střevech. A měli bychom na ně být hodní a krmit je jen tím, co je pro nás dobré. Pokud se kvasinky v těle přemnoží, mluvíme o kandidóze. Jak se projevuje? Podíváme se. I když lidé schopností kvasinek využívali již ve středověku, že se jedná o mikroorganismy, objevil až Louis Pasteur. Ukážeme si také, jak kvasinky reagují na extrémní teploty. Budete se divit, ale jsou v podstatě nesmrtelné.