Největší vzdělávací portál videí v ČR 48 830 minut videí
menu

Chemie a společnost

Stupeň vzdělání

Vybrat

Předměty

Vybrat

Délka videa

nerozhoduje do 5 minut do 10 minut do 15 minut do 30 minut do 45 minut nad 45 minut

Našli jsme pro vás videí: 22

Příprava nylonu a jeho použití

03:33

Příprava nylonu a jeho použití

Na pokusu je ukázána příprava nylonu z diaminohexanu a kyseliny adipové a následný vznik polymerového vlákna nylon. V ukázce jsou také popsány způsoby využití nylonu.

Skleníkový efekt

03:48

Skleníkový efekt

Vysvětlení skleníkového efektu a jeho následná ukázka. Pomocí infračervené kamery je zachyceno infračervené záření plamene svíčky, ve vzduchu dobře viditelné. Nahrazením vzduchu oxidem uhličitým ve formě suchého ledu plamen mizí, po zředění koncentrace oxidu uhličitého se plamen opět zvýrazní.

Složení PET lahví a jejich recyklace

05:25

Složení PET lahví a jejich recyklace

Pořad ukazuje, z čeho se skládají plasty, které se využívají na výrobu PET lahví. Vysvětluje možné způsoby recyklace a popisuje problémy, které jsou s recyklací plastů spojené.

Pokus: Recyklace polystyrenu

01:52

Pokus: Recyklace polystyrenu

Jak se plastů zbavit nebo lépe recyklovat? Co dělat například s velkou polystyrenovou deskou? Polystyren je tvořen z velké části vzduchem. Jeho strukturu je možné narušit acetonem a uvolnit tak přebytečný vzduch.

Domácí bionafta

09:48

Domácí bionafta

Triglyceroly se skládají z glycerolu, na kterém jsou navázané tři dlouhé řetězce mastných kyselin. Bionaftu lze připravit procesem zvaným transesterifikace, při kterém dojde k oddělení mastných kyselin od glycerolu. Zahřátý olej reaguje s methanolem za katalýzy hydroxidu sodného a reakcí vznikají methylestery neboli bionafta.

Podzemní alchymie

02:35

Podzemní alchymie

Do experimentální šachty do vrstev uhlí se přivede kyslík a vodní pára, po reakci se odvádí vodík, který se dál používá na výrobu elektrické energie, ohřev vody nebo pro chemické syntézy. Zkoušejí se tři postupy zplyňování uhlí, a to za přítomnosti oxidu uhličitého, za přítomnosti vodní páry a za přítomnosti vodíku.

Pokus: Mizející polystyren

05:43

Pokus: Mizející polystyren

Polystyren se vyrábí polymerací styrenu, který obsahuje benzenové jádro a vinylovou skupinu. Používá se jako izolační materiál a na výrobu spotřebního zboží. Pokusem se přesvědčíme, jak dobře se rozpouští v polárním rozpouštědle – acetonu.

Pokus: Voda a ethanol jako paliva

09:40

Pokus: Voda a ethanol jako paliva

Dopady spalování fosilních paliv si společnost začíná uvědomovat, a proto hledá jiné alternativy v energetice, například využití ethanolu a vody jako paliva. Ethanol umožňuje přeměnit sluneční energii na teplo. Zatímco vodu pomáhá na teplo přeměnit elektřina.

Proměny CO2

03:52

Proměny CO2

Názorně si ukážeme koloběh uhlíku v přírodě, vznik oxidu uhličitého, jeho přeměny i jeho význam. V závěru je poukázáno na velké množství obsahu oxidu uhličitého v atmosféře a jsou uvedeny dva způsoby jeho snižování.

Pokus: Který plyn může za kyselé deště?

03:05

Pokus: Který plyn může za kyselé deště?

V pokusu porovnáme tři směsi plynů: vzduch, vydechovaný vzduch z plic a oxid uhličitý připravený reakcí octa a kypřícího prášku. Každý z plynů vpravíme do sklenice s připraveným flavinovým indikátorem pH z červeného zelí. Vysoká koncentrace oxidu uhličitého vytvoří kyselý roztok, který se projeví zbarvením indikátoru do červena. Oxid uhličitý je rozpustný ve vodě, která se nachází v mracích, což vysvětluje vznik kyselých dešťů.

Nenápadné jedy

06:05

Nenápadné jedy

Jakým způsobem můžeme odhalit nebezpečné jedy v potravinách a jakým způsobem nám škodí? Jsou zde vysvětleny vlastnosti, dělení a účinky toxinů na organizmus. Tyto látky v potravinách zkoumá státní a potravinářská inspekce a zamezuje tak, aby se potraviny s nebezpečnými jedy dostaly na trh.

Aditiva v potravinách

03:39

Aditiva v potravinách

Aditiva, známá jako "éčka", jsou látky, které je třeba do potravin přidávat například proto, aby se nezkazily. Bez některých takových konzervantů bychom si některá jídla ani nemohli dopřávat. Jiné bychom zase měli omezit, přestože nám díky nim jídlo více chutná.

Načíst další videa

Děkujeme za zájem o odběr novinek z ČT edu Na zadaný e-mail jsme vám zaslali žádost o potvrzení zájmu odběru novinek.

Tento e-mail již v naší databázi máme. Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, zadejte jiný e-mail.

Neplatný email. Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, zadejte jiný e-mail.

Probíhá načítání