Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu

Prvouka

Stupeň vzdělání

Vybrat

Témata předmětu

Vybrat

Délka videa

nerozhoduje do 5 minut do 10 minut do 15 minut do 30 minut do 45 minut nad 45 minut

Našli jsme pro vás videí: 111

Šikulové: Pěstování řeřichy

02:00

Šikulové: Pěstování řeřichy

Nikdo z nás nechce být nemocný. Pro svoje tělo potřebujeme vitamíny, které se nacházejí v čerstvé zelenině a ovoci. A kde je vezmeme? Třeba si doma vypěstujeme řeřichu a na ní si pak pochutnáme. Budeme potřebovat navlhčenou vatu a semínka řeřichy.

Bruslení v zimě

05:06

Bruslení v zimě

V zimě se mimo jiných kratochvílí věnujeme také bruslení na ledě. K tomu můžeme využít uměle vytvořená kluziště nebo přírodní led na rybnících. Jak ale poznáme, kdy už je led dostatečně pevný a na co si musíme dávat pozor?

Doba Karla IV. v kuchyni

02:34

Doba Karla IV. v kuchyni

Přestože středověká kuchyně byla zdravá, lidé často umírali na různé infekční nemoci, ale i hladem. V této těžké době vládl Karel IV., který povznesl českou kulturu na evropskou úroveň a z Prahy vytvořil Evropskou metropoli. Panovník si nejvíce pochutnával na jáhlové kaši se sušeným ovocem.

A co když máme strach?

05:39

A co když máme strach?

Co dělat, když máme strach? Bojí se i dospělí? Poslechneme si z čeho mají děti strach. Některé strachy jsou oprávněné, jiné si vytváříme sami. Děti i dospělí. Strach je normální a dá se s ním žít. Někdy nám strach může i zachránit život. Problém je, když strach ovládne náš život. Zeptáme se psychologa, jak strach zvládat.

Jak přežít v přírodě

05:42

Jak přežít v přírodě

Dokázali byste v zimě přečkat noc v přírodě bez moderních pomůcek? Umíte si postavit lesní přístřešek? A co rozdělat oheň? Slyšeli jste někdy, co je to KPZ? Jak získat vodu, když vám dojde? A víte, jak se říká umění přežít v přírodě?

Planeta YO: Rostliny, které čistí vzduch

03:04

Planeta YO: Rostliny, které čistí vzduch

Rostliny, které čistí vzduch, prostě potřebujeme. Spoustu času totiž trávíme uvnitř. Pro naše zdraví to není zrovna dobré. Ale rostliny mohou s kvalitou vzduchu pomoci. Které to jsou? Však je dobře známe ze svého okolí a dnes si je připomeneme.

Zelenina na zahradě

04:41

Zelenina na zahradě

Pořad seznamuje děti s různými druhy zeleniny. Při přípravě polévky se děti učí o kořenové zelenině (mrkev, petržel, celer). Při přípravě salátu se učí o plodové zelenině (okurka, rajčata, paprika) a listové zelenině (salát). Nakonec získají informace i o košťálové zelenině (brokolice, květák, kedlubna).

Ledolezení

03:34

Ledolezení

Kromě klasických zimních sportů se v zimě můžeme věnovat i ledolezení, jedné z disciplín horolezení. K ledolezení je potřeba speciální výbava a pro začátek také instruktor a cvičná stěna na trénink. Jako v jiných sportech, i v ledolezení se dá soutěžit.

Výroba žvýkaček

03:05

Výroba žvýkaček

Historie žvýkaček je opravdu pestrá, žvýkáme už od pravěku přes 9000 let. Co žvýkali staří Řekové a proč? A co severoameričtí Indiáni? Jaké bylo složení žvýkaček v různé době v různých částech světa a jak vznikly ty dnešní, se dozvíte v tomto díle.

Jak přežít v zimě

02:40

Jak přežít v zimě

Pojďte na výlet se světoznámým dobrodruhem a rybářem Jakubem Vágnerem. Nemusíme cestovat k Amazonce, abychom zažili dobrodružství. I na horách musíme být opatrní a mít dobrou výbavu, protože počasí se tu mění rychle. Dozvíte se, jaké zásady bychom při pohybu na horách měli dodržovat a jak si vyrobit ochranné brýle z březové kůry.

Sušení ovoce a zeleniny

03:07

Sušení ovoce a zeleniny

Už naše babičky věděly, že je dobré udělat si zásoby ovoce a zeleniny na zimu. Dozvíte se, jak si nasušit bylinky na čaj a z čeho si můžete vyrobit vlastní křížaly.

Pochoutka pro malé i velké: piškoty

02:44

Pochoutka pro malé i velké: piškoty

Piškoty jsou pochoutka, kterou jí miminka, děti, dospělí i zvířata. Jak vypadaly piškoty dříve, když se pekly ve Francii? Jak je v Česku pekla rodina Fidorových? A proč jsou vhodné i pro miminka?

Brďo a kostra

12:53

Brďo a kostra

Už jste někdy přemýšleli, kolik váží lidská kostra nebo která kost v lidském těle je nejdelší? Když se podíváte na rentgenový snímek, zjistíte, že nejmenší kostičky máme v uchu a nejsou větší než zrnko rýže. A víte, že žralok má sice měkké kosti, ale jeho ostré zuby jsou tvrdší než kámen.

UčíTelka (3. třída): Lidské tělo

26:57

UčíTelka (3. třída): Lidské tělo

Když děti učí telka! Pojďte se společně se žáky 3. ročníku podívat na to, jak vypadají a fungují orgány v našem těle. Věděli byste, které orgány jsou v našem těle a k čemu slouží? Na závěr lekce se naučíme pojmenovat některé orgány v anglickém jazyce a navštíví nás ministr školství pan Robert Plaga.

UčíTelka (3. tř.): Smysly

24:37

UčíTelka (3. tř.): Smysly

Když děti učí telka! Naučme se spolu s žáky 3. ročníku rozpoznávat smysly. Kolik jich máme? A k čemu je používáme? Povíme si také, kteří živočichové mají některý ze smyslů výborně rozvinutý. A jak jste na tom vy? Poznáte věci podle vůně, hmatem anebo nejraději zrakem? Vyzkoušejte s námi i váš sluch.

Brďo a srdce

11:52

Brďo a srdce

Brďo se dozví o srdci mnoho zajímavostí. Třeba to, že nejtěžší srdce ze všech živočichů má modrá velryba. Váží neuvěřitelných 680 kilogramů, zatímco srdce zdatného muže má jen něco přes 300 gramů. Zjistí také, že když jsme rozrušeni nebo se bojíme, tluče nám srdce jako o závod. Víte, že máme srdeční chlopně a srdeční komory? Určitě jste se setkali s fonendoskopem, jak asi funguje?

Přivolání první pomoci

04:57

Přivolání první pomoci

Pojďme si společně zopakovat důležitá telefonní čísla pro přivolání pomoci. K zavolání nouzového čísla nepotřebujeme kredit ani signál. Jak vám při tom pomůže sloup veřejného osvětlení? Co musíme udělat, pokud jsme svědky nějaké nehody nebo jiného zranění? A jak zranění při jízdě na kole nejlépe předcházet?

Brďo a rozmnožování

03:18

Brďo a rozmnožování

Jak se rozmnožují živé organismy? Vysvětlíme si, jaký je rozdíl v rozmnožování bakterií, rostlin, zvířat a člověka. Popíšeme si, jak spermie oplodní vajíčko, co je to dělení buněk a jak se dále vyvíjí lidský plod až po narození miminka.

Agent v kapse: Bakterie nejsou kamarádi

11:26

Agent v kapse: Bakterie nejsou kamarádi

Také rádi jezdíte na tábory nebo školy v přírodě? I v přírodě je však potřeba dodržovat hygienická pravidla. Jakou vodu můžeme pít? Jak poznáme, že jídlo ještě můžeme sníst? Co bakterie můžou způsobit v našem těle? Vyzkoušejte si Agentův testík.

Brďo a zuby

11:04

Brďo a zuby

Když rozbolí zuby, je to hrůza. Víte, kolik máte zubů, čemu říkáme mléčný zuby a jak předejít zubním kazům? Brďo uvidí, jak funguje prevence zdravého chrupu a ústní hygiena. Nestačí jen kartáček, ale čistí se i prostory mezi zuby mezizubním kartáčkem. Kdo vynalezl první zubní vrtačku a proč?

Brďo a ochranná funkce kůže

11:42

Brďo a ochranná funkce kůže

Tentokrát Brďo zjistí, proč má někdo světlou a někdo tmavou kůži a co je to barvivo melanin. Proč se pes a kočka nemusí mazat opalovacím krémem proti slunci a jak probíhá výměna srsti. Kdo vynalezl fén, proč mají lidé šedivé vlasy a jak funguje barva na vlasy.

UčíTelka (3. tř.): Budeme si povídat o lidském těle

24:55

UčíTelka (3. tř.): Budeme si povídat o lidském těle

Když děti učí telka! Naučme se s žáky 3. ročníku známé části lidského těla v angličtině a méně známé části lidského těla si procvičme v českém jazyce. To vše doplníme pohybem a zahrajeme si i anglickou verzi hry Kuba řekl.

Kde se vzala zelenina

02:19

Kde se vzala zelenina

Co je k jídlu, a co ne, naučila člověka náhoda. První zeleninové zahrady si zakládali staří Římané, Číňané a Egypťané a pěstovali na nich třeba hrách. Představte si, že dnes na světě roste přes tisíc druhů zeleniny. Ale jen z některých z nich se dají připravit skvělé zeleninové hranolky. Můžeme si usmažit hranolky z mrkve, celeru, řepy i batátu. K tomu si dáme třeba zdravou omáčku neboli dip ze zakysané smetany, pažitky a česneku. Mňam!

Brďo a lidský mozek

03:09

Brďo a lidský mozek

Mozek je odnepaměti velkou záhadou. Na co tedy vědci při zkoumání mozku přišli? Z čeho se skládá a co řídí? Která část mozku nám pomáhá při tanci a která při matematice? A kolik váží a jaké jsou části mozku?

Pardubické perníky pro všechny mlsné strávníky

02:08

Pardubické perníky pro všechny mlsné strávníky

Podíváme se do historie sladkého perníku. Byl vždy sladký? Kdo by neznal pardubický perník? Jeho vůně se line z pardubického kraje už několik staletí. Kdysi dávno se perník pekl s pepřem. A jak s tím vším souvisí heslo chléb a hry?

UčíTelka (3. tř.): Vyvážená strava

27:23

UčíTelka (3. tř.): Vyvážená strava

Když děti učí telka! Naučme se s žáky 3. ročníku o vyváženém stravování. Na ukázce z pohádky „Jak pejsek s kočičkou pekli dort“ si uvědomme, co bychom měli a neměli jíst. Řekněme si, jak by měl vypadat vyvážený jídelníček a pokusíme si vyrobit tvarohovou pomazánku.

Dětská záchranka: Popáleniny a opařeniny

01:03

Dětská záchranka: Popáleniny a opařeniny

Dětská záchranka v akci. Popálit nebo opařit se můžeme při trošce nepozornosti velice snadno. Rychlá a správná první pomoc je v tomto případě naprosto zásadní. A co dělat? Poradí nám záchranáři.

Od obilných zrn přes kvásek k chlebu

02:42

Od obilných zrn přes kvásek k chlebu

Poprvé si lidé pochutnali na chlebu už v mladší době kamenné. Jak různě se chleba pekl a vypadal v průběhu dějin? A jakou roli při přípravě na pečení chleba hraje kvásek?

Brďo a uši

11:49

Brďo a uši

Znáte zvíře, které slyší, i když nemá uši? Zajímá vás, jak vypadá vnitřní ucho nebo zvukovod a chcete vědět, jak si vyrobit domácí telefon? Proč někteří lidé hůře slyší? Brďo se zajímá o sluch jako jeden z lidských smyslů.

Dětská záchranka:  Dušení

08:55

Dětská záchranka: Dušení

Když se dostane do dýchacích cest cizí těleso, například, když vám zaskočí jídlo, člověk se začíná dusit. Děti za pomoci záchranářů zjišťují, jak správně poskytnout první pomoc.

Brďo a jídlo

11:58

Brďo a jídlo

Víte, že jogurt vznikl vlastně omylem a čokoláda byla kdysi považována za lék? Na čem si pochutnávali lovci a sběrači v pravěku nebo proč v Indii nejedí hovězí maso? Kdo je vegetarián, co je to obezita a jak se připravují palačinky? Máte svoje oblíbené jídlo? Tak začněte s Brďem zkoumat.

Co dělat, když se pod někým propadne led

05:20

Co dělat, když se pod někým propadne led

Jak se správně zachovat, když vidíte, jak se pod někým prolomil led? Dozvíte se, že na přírodní led nemáte chodit nikdy sami. Jaké improvizované pomůcky k vytažení použít a jak máme chránit sami sebe?

Dětská záchranka: Tonutí

06:55

Dětská záchranka: Tonutí

Dětská záchranka v akci: Záchrana tonoucího není jednoduchá věc, musíme při ní dodržovat určité zásady, abychom se sami nevystavili nebezpečí. Připomeňme si je s dětmi a skutečnými záchranáři.

Brďo a žízeň

12:05

Brďo a žízeň

Přestože lidé nejsou žádní vodníci, je tělo dospělého člověka ze tří čtvrtin tvořeno vodou. Vodu máme ve svalech, v kloubech, v krvi a dokonce i v kostech. Bez vody by naše tělo chřadlo. A protože během dne spousta vody z těla odejde například pocením, musíme ji zase do těla dodat zpátky. Jaký je pro člověka vhodný pitný režim a jak pijí rostliny? To dnes zajímá Brďa.

Brďo, Alexander Fleming a penicilin

01:00

Brďo, Alexander Fleming a penicilin

Alexander Fleming je celosvětově známý pro svůj objev léku penicilin. Jakým způsobem na tento lék přišel? Čím je penicilin pro lidstvo důležitý?

Strava pračlověka a bylinky

01:47

Strava pračlověka a bylinky

Existují důkazy o tom, že pračlověk nejedl pouze maso, ale že se živil i rostlinnou stravou. Také již tušil, že bylinky uzdravují. Za to, že se na bylinky nezapomnělo, vděčíme i králi Karlu Velikému, velkému fanouškovi léčivých účinků bylin.

Načíst další videa
Probíhá načítání