Maxík a jeho ohniví kamarádi vás naučí, jak uvařit jednoduché recepty.
Všichni jste určitě už někdy ochutnali halušky nebo zelnou polévku. Napadlo vás ale někdy, odkud tato jídla pocházejí či jak je uvařit? A víte, kde se nachází Trojmezí, kde se mísí tři různé národnosti, jazyky i kuchyně.
Věděli byste, kde v České republice hledat Horňácko? Tvoří je jen deset obcí a obyvatel zde není mnoho. Podívejte se, jak se svými poddanými zacházela hraběnka Anna Kateřina, která zde vládla v 17. století.
Draci v hrnci se dnes zaměří na chřest. Chřest se u nás považuje za něco exotického, ale není tomu tak, chřest v naší krajině znal již Karel IV. První chřestová plantáž byla založena nedaleko Brna.
Venku si můžeme připravit chutné jídlo nad ohněm. Jídlo můžeme vařit, péct, opékat. Dokonce si připravit i chutný dezert. Jen nesmíme zapomenout na opatrnost.
Apple pie je koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní. Dozvíte se, kde tato pochoutka vznikla a v jakých zemích patří mezi oblíbené sladké pochoutky.
Víte, že původně pod pojmem „moučník“ bylo myšleno slané jídlo? Sladké moučníky a zákusky mají svoji historii. Odkud pochází jablečný závin nebo výborné větrníky? A co makronky? Pozorně sledujte!
Ochutnali jste již tuňáka? Máte představu kolik tato ryba váží? Ryby jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Tak tedy několik informací o tuňákovi.
Není salát jako salát! Myslíme rostlinu nebo směs potravin na talíři? Zajímavý je i název, protože původ slova salát je odvozen od toho, že je něco solené. A máte představu kolik druhů salátů existuje? Asi budete překvapeni.
Máte rádi limonádu? Pokud ano, tak se dnes dozvíte, kdy a jak vznikla. Světlo světa limonáda spatřila hned na dvou místech nezávisle na sobě. Její název je odvozen z francouzského názvu pro citrón. A proč také říkáme sodovka? Podívejte se.
Původ guláše můžeme vystopovat k pastevcům, kteří si ho vařili v kotlíku. Dnes bychom mohli říct, že se podobal polévce a jedl se s chlebem. My si k němu většinou dáváme knedlíky. Barvu guláši dává paprika – ta červená – a milovníci pálivého jídla si přijdou na své.
Sýry se vyrábí z různých druhů mléka a obsahují mnoho bílkovin i mléčného tuku. Ne nadarmo se říká, že je to dar bohů. Víte, že existuje více než 3 000 druhů sýra? Některé jsou ale opravdu specialitkou, která ne každému bude chutnat.
Tykev obecná neboli cuketa pochází ze střední Ameriky. Odtud se rozšířila díky své nenáročnosti do celého světa. Existuje mnoho receptů na její zpracování. Obsahuje nejen vitamíny, ale i důležité minerály. Proto se jí určitě nevyhýbejte a zařaďte ji do svého jídelníčku.
13 453
750
4 570
1 257
68
Každý měsíc přibývají na ČT edu desítky nových materiálů pro vaši výuku
Novinky posíláme jednou za měsíc. Nebudeme vám posílat žádný spam. Vložením e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.