Veselé Vánoce, dobrou chuť a pozor na kosti! S vánočními svátky jsou spojeny nejen zvyky a tradice, ale samozřejmě i jídlo. Po období půstu přichází čas na hodování. Tedy spíše přicházel. Před Vánoci se postili hlavně naši předkové. Dnes si bohatě vystačíme s čekáním na zlaté prasátko na Štědrý den. Sváteční stravování mělo v minulosti mnohem přísnější pravidla. Některá časem vyšuměla, jiná zůstala. Pojďte se s námi podívat, co se připravuje na Vánoce, Boží hod a Silvestra v kuchyních u nás i po celém světě.
Vánoce na stole, to je mnohem víc než obligátní kapr s bramborovým salátem. To máte: cukroví, mazance, vánočky, knedlíky, zelí, chlebíčky, jednohubky… Oskar a jeho ohniví kamarádi vám ukážou nejen to, jak se jednotlivá sváteční jídla připravují, ale také vás seznámí s jejich původem, vývojem receptů v čase a jejich oblibou. Věděli jste, že naši předkové věřili, že pečená kachna nebo husa přináší štěstí? Odkud se do naší kuchyně dostaly perníčky? Odkdy lidé slaví Silvestra? Jak se dělá kompot? Tohle všechno a ještě mnohem víc zjistíte, když se necháte vtáhnout do naší zábavné gastronomické show.