Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu
Plodiny známé i neznámé

Plodiny známé i neznámé: Co všechno roste na poli?

Čím vším musí projít obilí, než se z něj stane mouka? No, málo toho není. Co je to sýpka? Jak se do Evropy dostaly brambory a kolik kolem nich bylo nedorozumění? Co jsou to okopaniny a co luskoviny? A věděli jste, že na poli se pěstuje i oblečení? Vážně, neděláme si legraci. Otakar Brousek vašim žákům vysvětlí, kolik námahy se skrývá za takovou banalitou, jakou je pro nás obyčejný cukr, protože i ten se rodí na poli.

Stáhnout materiály

plodiny-zname-i-nezname

České zemědělství se opírá o zkušenosti našich předků a zároveň využívá ty nejmodernější technologie. Na našich polích se pěstuje ledacos. A díky tomu máme všichni co jíst. Podívejte se, co všechno se u nás pěstuje a jakou péči jednotlivé plodiny vyžadují. Které dary našeho zemědělství máte nejradši vy? Své znalosti si můžete otestovat v pracovních listech nebo je prohloubit s pomocí obrázkové statistiky a listu badatele z Národního zemědělského muzea.

Zobrazit další materiály
Zemědělská krajina: Pěstování a zpracování obilí

02:07

Zemědělská krajina: Pěstování a zpracování obilí

Stručné vyprávění o tom, kde a jak obilí roste a jak se zpracovává.

Brambory: poklad starých Inků

01:44

Brambory: poklad starých Inků

Věděli jste, že brambory pocházejí z Ameriky, kde je pěstovali staří Inkové? V Evropě dlouho neměly své upotřebení, dokonce se po nich i někdo otrávil. Jak je to možné? A kdo přišel na to, co s bramborami v kuchyni počít? Podívejte se sami.

Zemědělská krajina: Pole I

02:32

Zemědělská krajina: Pole I

Stručný popis, co se pěstuje na poli, jací tam žijí živočichové a jak zemědělec chrání svou úrodu.

Fazole: Královny luštěnin

03:04

Fazole: Královny luštěnin

Máte rádi fazole? Pochutnat si na nich můžete díky Kryštofu Kolumbovi, který je spolu s bramborami přivezl z Ameriky. Indiáni pěstovali fazole spolu s kukuřicí, která je podpírala. S těmito luštěninami se do jídelníčku chudších lidí, kteří neměli na maso, dostaly tak důležité bílkoviny. Nejvíce fazole jedí v Anglii, kde jsou součástí tradiční snídaně.

UčíTelka (1. třída): Na poli

28:57

UčíTelka (1. třída): Na poli

Když děti učí telka! Pojďte se společně se žáky 1. ročníku podívat na pole. Řekneme si, co na poli roste a proč to pěstujeme. Také si představíme živočichy, které můžeme na poli pozorovat. Na závěr si ukážeme, jak vytvořit zvířátko pouze ze zeleniny.

Cukrová řepa

08:06

Cukrová řepa

Cestou za chutěmi je pořad, ve kterém Otakar Brousek poznává tradici i současnost českého zemědělství, které se opírá o zkušenosti našich předků, ale používá ty nejmodernější technologie. V tomto díle se zaměří na sklizeň cukrové řepy a získávání cukru.

Chřest

02:19

Chřest

Draci v hrnci se dnes zaměří na chřest. Chřest se u nás považuje za něco exotického, ale není tomu tak, chřest v naší krajině znal již Karel IV. První chřestová plantáž byla založena nedaleko Brna.

Probíhá načítání