Zvířata africké savany

27:35

Zvířata africké savany

Věděli jste, že tráva pokrývá téměř polovinu celého území Afriky? A právě tropická travnatá oblast po obou stranách rovníku, africká savana, je domovem obrovského množství zvířecích druhů. Ve videu budeme mít možnost vidět africkou savanu a mnoho zde žijících živočichů na vlastní oči. Dozvíme se více o typických jevech savany, jako je střídání období dešťů a sucha a představíme si jednotlivé typy savan (vlhká vysokotravní, suchá nízkotravní savana nebo sukulentní savana) s popisem jejich rozdílů v oblasti fauny a flóry. Seznámíme se zajímavostmi ze života mnoha zvířecích druhů, pro které je africká savana domovinou. Můžeme se těšit například na slony africké, kteří svým potravním chováním velmi silně ovlivňují podobu savany, nebo termity, kteří si staví obrovská termitiště s důmyslným systémem chodbiček. Zmínka bude o několika druzích šelem jako jsou surikaty, hyeny, lvi nebo levharti, podíváme se také na rozličné druhy kopytníků jako jsou zebry, žirafy, nosorožci nebo například velcí buvoli, s nimiž bychom se tváří v tvář v savaně nejspíše potkat nechtěli. Řeč bude také o zástupcích z řad plazů (krokodýli, hadi) a ptácích typických pro africkou savanu, jako jsou velcí supi a marabu živící se mršinami nebo drobnější snovači, kteří si staví specifická kulovitá hnízda a hnízdní kolonie. Nakonec si připomeneme i to, že právě africký kontinent je kolébkou člověka, který má na současné ekosystémy největší vliv.

Tip do výuky

Ve videu je představeno značné množství živočišných druhů a připojeny jsou téměř vždy nějaké zajímavosti, přesto může být náročnější na udržení pozornosti žáků po celou dobu sledování. Před sledováním je možné žákům zadat úkoly / otázky / podněty k zamyšlení, které přispějí k lepší koncentraci na obsah videa. Níže je několik návrhů otázek / úkolů, které je možné pro žáky využít:

  • Jak sloni ovlivňují podobu savany?
  • Vyber si jednu šelmu, která byla zmíněna ve videu, a popiš, co tě zaujalo na jejím chování.
  • Podle čeho si šelmy vybírají svou kořist?
  • Přináší pruhování těla zebrám nějakou výhodu?
  • Proč je nebezpečné setkat se v savaně s buvolem?
  • Existuje rozdíl mezi způsobem spásání trávy kozou a nosorožcem?

Ve videu také zazní termín avifauna (ptactvo), který je vhodné žákům vysvětlit. Dále je možné s žáky diskutovat o tom, jak důležitý je každý jednotlivý živočišný druh pro fungování celého ekosystému – např. šelmy loví slabší a nemocné jedince (zdravotní policie). Při zmínce v závěru videa lze diskutovat o tom, jak do přírodních procesů zasahuje člověk a jaké následky to může přinést do budoucna (diskuze o potřebě udržitelného rozvoje).

Mohlo by vás také zajímat

Geografie

Ekologie

Biologie živočichů

ČT edu nejsou pouze videa

1 151

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání