Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu

Obecná chemie

Stupeň vzdělání

Vybrat

Předměty

Vybrat

Délka videa

nerozhoduje do 5 minut do 10 minut do 15 minut do 30 minut do 45 minut nad 45 minut

Našli jsme pro vás videí: 23

Pokus: Sloní pasta

02:14

Pokus: Sloní pasta

Proč sloní zubní pasta? Po shlédnutí pokusu sami poznáte proč. Do válce se saponátem přidáme peroxid vodíku a obarvíme potravinářským barvivem. Reakci zahájíme přidáním jodidu draselného, který vystupuje v roli katalyzátoru. Dochází k bouřlivé exotermní reakci.

Pokus: Indikace kyselin a zásad

03:56

Pokus: Indikace kyselin a zásad

Vysvětlení pH, tedy kyselosti a zásaditosti. Na pokusu s vyrobeným indikátorem z červeného zelí je vytvořena vlastní stupnice pH. Rozlišení kyseliny a zásady je ukázáno na základě barevné reakce indikátoru.

Kapalný dusík s vařící vodou

01:34

Kapalný dusík s vařící vodou

Experiment, ve kterém nalijeme vařící vodu do tekutého dusíku. Výsledkem je vznik mlhy.

Odkud pochází uhlík

02:02

Odkud pochází uhlík

Pasáž se pokouší najít odpověď na otázku, odkud na Zemi pochází drahocenný uhlík.

Pokus: Glycerol a bublifuk

01:22

Pokus: Glycerol a bublifuk

Jakou látku přidáme do mycího prostředku, aby byly bubliny pevnější? Glycerol, který má díky svému složení a délce molekul vysokou viskozitu, lidově mazlavost, a podporuje tvorbu bublin.

Oheň

04:42

Oheň

Hoření je chemická reakce, oxidace hořlavé látky za přístupu vzduchu. Oheň je jedním z objevů, které změnily dějiny lidstva. Hoří téměř cokoliv, ale musíme vědět, co čím uhasit. Podívejte se s námi, jak funguje princip hoření, jaké jsou typy hasících přístrojů a k hašení jakých látek slouží.

Pokus: indikátor kyselosti v čaji

00:53

Pokus: indikátor kyselosti v čaji

Co se stane, když do červeného ovocného čaje nasypeme lžičku sody? Čaj změní barvu na tmavě modrou. Přidáním sody se změní pH čaje z kyselého na zásadité. Barvivo, které čaj obsahuje, reaguje jako indikátor kyselosti.

Červené zelí jako pH indikátor

01:26

Červené zelí jako pH indikátor

Pokus ukazuje, co se stane, když do roztoku šťávy z červeného zelí přilijeme limonádu. Roztok zrůžoví – zelí totiž funguje jako pH indikátor.

Štěpení atomu ve sklenici

02:42

Štěpení atomu ve sklenici

V rámci pokusu do vodného roztoku alkoholu vložíme polévkovou lžíci stolního oleje, který se chová jako experimentální atom. Síly držící kuličku pohromadě se chovají jako jaderné síly. Rozříznutím kuličky na dvě části napodobíme štěpení atomu v jaderném reaktoru, které tam ale probíhá milionkrát rychleji.

Složení atomu

01:04

Složení atomu

Stručné vysvětlení stavby atomu: skládá se z jádra a elektronového obalu a jádro je složeno z protonů a neutronů.

Pokus: Lávová lampa a chromatografie

04:06

Pokus: Lávová lampa a chromatografie

I chemie může být zábavná. Na základě rozdílné hustoty oleje a vody obarvené potravinářským barvivem, spolu s přidáním šumivé tablety, vytvoříme efekt lávové lampy. V dalším pokusu zjistíme, jaké barvy obsahuje zelená fixa.

Objemová kontrakce

01:46

Objemová kontrakce

Jaký bude výsledný objem roztoku vzniklého slitím 250 ml ethanolu a 250 ml vody? Bude objem 500 ml, menší, nebo větší? Molekuly vody částečně vyplní prostor mezi molekulami ethanolu.

Načíst další videa
Probíhá načítání