Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu

Prvouka

Rozšiřující materiály:

Délka videa:

Stupeň vzdělání:

Témata předmětu:

Vybrané filtry:

Smazat vše

Témata:

Řadit podle:

Seřadit podle...

Zobrazuji 1-14 z 14
UčíTelka (4. tř.): Poznáváme Českou republiku
23:59

UčíTelka (4. tř.): Poznáváme Českou republiku

Když děti učí telka! Naučme se s žáky 5. ročníku, jaké jsou anglické názvy našich sousedních států. Jak se řekne anglicky vlajka a jak vypadá ta naše? Určíme hlavní město České republiky a vyjmenujeme naše pohoří. Představíme si některé významné české spisovatele a hudební skladatele.

UčíTelka (3. tř.): Velikonoce nejen v Británii
23:49

UčíTelka (3. tř.): Velikonoce nejen v Británii

Když děti učí telka! Naučme se s žáky 3. ročníku, jak se slaví Velikonoce ve Velké Británii, a zopakujme si u toho typická velikonoční slovíčka. Společně si také vyrobíme barevný velikonoční klobouček.

Státy Evropy: Česká republika
02:36

Státy Evropy: Česká republika

Krátký animovaný cyklus pro děti o státech Evropy. V tomto díle se diváci seznámí s Českou republikou.

My jsme z České republiky
13:37

My jsme z České republiky

Evropské země očima dětí. Pojďme se společně podívat na krásná místa České republiky, jako je třeba Český Krumlov, hlavní město Praha a Karlův most nebo Krkonoše. Víte, že v České republice sníme více knedlíků a vypijeme více piva než v ostatních evropských státech? A že hlavním městem, kterým protéká řeka Vltava, je Praha stověžatá, i když věží má mnohem víc?

Jídelníček císaře Napoleona
03:14

Jídelníček císaře Napoleona

Napoleon Bonaparte byl velký vojevůdce, ale na jídlo si moc nepotrpěl. Přesto měl zástup kuchařů, kteří se starali o nejrůznější pochoutky pro císařský stůl. Rádi například tvořili zákusky s motivy z dějišť z Napoleonových bitev.

Kuchyně starověkého Řecka
01:04

Kuchyně starověkého Řecka

Starověké Řecko ovlivnilo další země nejen svým uměním, kulturou, ale i kuchyní. Říká se, že evropská civilizace začala u stolu kolem roku 800 před naším letopočtem právě ve starověkém Řecku. Rozloha starého Řecka byla ohromná, mělo tak možnost ovlivnit mnoho národů.

Plísňové sýry
02:38

Plísňové sýry

Jak je to s těmi sýry? Jíme sýr plesnivý nebo plísňový? A jak vlastně někoho napadlo jíst tento sýr? Došlo k tomu prý ve francouzské vesnici jménem Camembert. A zbytek je historie, kterou vám ukážeme v tomto videu.

Královský koláč
01:03

Královský koláč

Ke každému svátku patří nějaký slavnostní pokrm. Ve Francii na oslavu svátku Tří králů pečou koláč, ve kterém je zapečená figurka. Ten, kdo ji najde, může si celý den hrát na krále nebo na královnu. Tradice vznikla na dvoře Ludvíka XIV.

Lasagne
02:32

Lasagne

Máte rádi lasagne? Co myslíte, jsou lasagne opravdu z Itálie? Podívejte se, co všechno o lasagních víme. A co si o tom všem myslí historikové? Kolik je receptů na jejich přípravu?

Špagety nebo farfalle
01:38

Špagety nebo farfalle

Špagety nebo farfalle? Jaký je v tom rozdíl? Z čeho se vyrábí těstoviny čili pasta? Jak je správně uskladnit i uvařit? Dozvíte se nejen to, jak Italové nazývají jednotlivé druhy těstovin, jaký je rozdíl mezi sušenými a čerstvými, ale i něco navíc.

Tiramisu - italský dezert
02:10

Tiramisu - italský dezert

Italské Tiramisu je mimořádně lahodný dezert, který je nepečený. Italové milují silnou kávu i piškoty a do moučníku přidali ještě jednu zvláštní přísadu. Jakou? to se dozvíte ve videu.

Slaný koláč neboli quiche
01:37

Slaný koláč neboli quiche

Co je pro Italy pizza, to je pro Francouze quiche. Tento slaný koláč ale pochází z jiné evropské země. Z jakého slova vznikl jeho název? A čím se v různých oblastech plní?

Jídlo z jednoho hrnce
01:55

Jídlo z jednoho hrnce

Máte rádi jednoduché vaření? Jídlo z jednoho hrnce znali lidé od pradávna. Chutě se krásně promíchají a bylo to také praktické. Ve středověku v hrnci na trojnožce na ohni smíchali, co dům dal. V Německu za války vznikl jejich oblíbený eintopf. Ve Španělsku mají zase paellu, která se připravuje na jedné velké pánvi.

Oves na tisíc způsobů
02:11

Oves na tisíc způsobů

Ovesné vločky mají rádi lidé na celém světě. U nás si z ovesných vloček nejčastěji vaříme ovesnou kaši, ale třeba ve Skotsku lidé zrníčka ovsa různě kvasí a nakládají. Z ovesného kvasu pak připravují ovesný pudink nebo ovesnou kaši na slano se sýrem a vejcem. Jiný kraj, jiný mrav a jiné chutě.

Probíhá načítání