Krátká pasáž vysvětluje princip tlakové síly na pokusu s vajíčkem.
Experiment pomocí vejce dokazuje, že slaná voda má větší hustotu než voda pitná. Jak jinak lze poznat, v které nádobě je slaná voda? No přece po vyvaření veškeré vody zbyde sůl.
Jak lze přemístit vodu z jednoho kelímku do druhého, aniž bychom se jich dotkli? Využijeme gravitační potenciál a podtlak a voda z výše položeného kelímku přeteče do níže položeného.
Tato ukázka demonstruje, jaký vliv má hydrostatický tlak na proud vody vytékající z otvorů v plastové lahvi. Ukážeme si, jak asi teče voda z kohoutků ve čtyřpatrovém domě a proč je tomu tak.
Zvuk se dělí z hlediska lidského sluchu podle frekvence: na slyšitelný, ultrazvuk a infrazvuk. Experiment ukazuje, jak změní zvukové vlny prostředí, v němž se šíří.
Pasáž o tom, co je to zvuk, jak vzniká a jak se šíří prostředím. Vysvětluje také, jak vzniká zvuk v hudebních nástrojích. Proč si naše mozky užívají hudbu?
Schopnost prostorového slyšení u lidí (schopnost určit, odkud zvuk přichází) je zajištěna díky tomu, že jsou uši párový orgán. Ukázka obsahuje i pokus, jakým způsobem lze prostorové slyšení narušit.
Experiment, jak je možné zjistit přítomnost infrazvuku, i když ho nelze slyšet. Můžeme ho totiž vidět. Reproduktor vysílá stlačené vlny vzduchu, které rozhýbou volně visící papír.
Pasáž vysvětluje využití elektromagnetických vln v medicíně, zejména při léčbě onkologických onemocnění. Využívá se při tom příznivých tepelných účinků elektromagnetického pole. A to díky objevu českých vědců.
Série pokusů s mikrovlnnou troubou. Jak působí elektromagnetické záření na jídlo ohřívající se v mikrovlnné troubě? Lze v ní rozsvítit žárovku?
Pořad jednoduše a stručně vysvětluje princip činnosti mikrovlnné trouby.
Demonstrace pohybových vlastností tuhého a netuhého tělesa na příkladu vařeného a syrového vejce.
13 392
750
4 569
1 255
68
Každý měsíc přibývají na ČT edu desítky nových materiálů pro vaši výuku
Novinky posíláme jednou za měsíc. Nebudeme vám posílat žádný spam. Vložením e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.