Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu

Směsi a jejich dělení

Rozšiřující materiály:

Délka videa:

Stupeň vzdělání:

Vybrané filtry:

Smazat vše

Řadit podle:

Seřadit podle...

Zobrazuji 1-12 z 21
Pokus: Krystalizace soli
02:36

Pokus: Krystalizace soli

Jak si můžete doma vypěstovat velký krystal kuchyňské soli? Do nasyceného roztoku vložíte větší krystalek soli přilepený na niti. Po týdnu nebo dvou krystalek vyroste. Pokud budete trpěliví, vypěstujete opravdu velký krystal.

Pokus: Sůl
02:16

Pokus: Sůl

I doma si můžete udělat pár bezpečných a zajímavých pokusů se solí. Nerost halit, známý jako sůl kamenná, se smíchá s pepřem a k jejich oddělení stačí plastový kelímek, na kterém vytvoříme elektrostatický náboj, a pepř se přichytí ke kelímku. M takéůžete změnit slanou chuť soli na sladkou. Nevěříte? Stačí smíchat sůl s hladkou moukou.

Chromatografie
04:19

Chromatografie

Vysvětlení chromatografie a názorná ukázka dělení barviv obsažených v listech. Extrakce barviva s pomocí lihu vede ke vzniku zeleného roztoku. Ukázán výsledek chromatografie, jímž jsou jednotlivá barviva – xantofyl, chlorofyl a anthokyanin.

Pokus: Lávová lampa a chromatografie
04:06

Pokus: Lávová lampa a chromatografie

I chemie může být zábavná. Na základě rozdílné hustoty oleje a vody obarvené potravinářským barvivem, spolu s přidáním šumivé tablety, vytvoříme efekt lávové lampy. V dalším pokusu zjistíme, jaké barvy obsahuje zelená fixa.

Pokus: Chromatografie v praxi
02:20

Pokus: Chromatografie v praxi

Na papírový kapesník nakreslíme černým fixem sluníčko. Jak se změní jeho barva, když spodní okraj kapesníku namočíme do vody? A co se stane, když sluníčko nakreslíme modrým fixem a doprostřed kapesníku kápneme vodu?

Sůl nad zlato
08:30

Sůl nad zlato

Sůl – chlorid sodný – slouží jako prostředek ke zlepšení nálady. Život závisí na sodíkové pumpě řídící transport iontů přes buněčnou membránu. Na jazyku sůl aktivuje centra libosti. Její dobré rozpustnosti ve vodě lze použít k oddělení soli od písku, filtrací a následnou krystalizací.

Pokus: Barviva z růží
03:28

Pokus: Barviva z růží

Růže nejsou jen červené, ale i růžové, žluté nebo béžové. Pomocí extrakce lze tyto barvičky z květů získat. Taková přírodní barviva se pak využívají například v potravinářství. V reakci s chloridem se některé barvy mnohonásobně zvýrazní.

Filtrace
01:15

Filtrace

Pořad ukazuje filtraci pomerančové šťávy přes živočišné uhlí a vysvětluje, že tento filtrační materiál zachycuje silice, které jsou v pomerančové šťávě obsažené.

Pokus: Vytvoření směsi vody a ethanolu
00:58

Pokus: Vytvoření směsi vody a ethanolu

Kolik mililitrů roztoku získáme smícháním 500 ml vody a 500 ml ethanolu neboli lihu? Bude mít roztok objem větší, menší nebo bude mít přesně 1000 ml? Menší molekuly vody se naskládají mezi větší molekuly ethanolu a podle toho bude vypadat výsledek.

Pokus: Filtrace přes aktivní uhlí
00:54

Pokus: Filtrace přes aktivní uhlí

Jak se změní kola, když ji přefiltrujeme přes aktivní uhlí? Kola po filtraci ztratí barvu. Aktivní uhlí má výbornou schopnost na sebe vázat jiné látky, tedy i barviva.

Nenápadné jedy
06:05

Nenápadné jedy

Jakým způsobem můžeme odhalit nebezpečné jedy v potravinách a jakým způsobem nám škodí? Jsou zde vysvětleny vlastnosti, dělení a účinky toxinů na organizmus. Tyto látky v potravinách zkoumá státní a potravinářská inspekce a zamezuje tak, aby se potraviny s nebezpečnými jedy dostaly na trh.

Pokus: Má cibule DNA?
03:38

Pokus: Má cibule DNA?

Ovšem že má! DNA obsažená v cibuli je schovaná za buněčnou stěnu a je obalená proteiny. Pomocí chloridu sodného a mycího prostředku se DNA extrahuje do vody. Extrakci urychlíme použitím vlažné vodní lázně. Po filtraci získáme molekuly DNA rozpuštěné ve vodě a přidáním studeného alkoholu molekuly DNA dokonce uvidíme.

Probíhá načítání