Největší portál vzdělávacích videí v ČR
menu

Praktické činnosti

Stupeň vzdělání

Vybrat

Délka videa

nerozhoduje do 5 minut do 10 minut do 15 minut do 30 minut do 45 minut nad 45 minut

Našli jsme pro vás videí: 44

Čepička z vlny pro plyšáka nebo panenku

06:36

Čepička z vlny pro plyšáka nebo panenku

V zimě každému mrznou uši. Šikovné ručky si s tím ale poradí. Vybavte si na zimu svého plyšáka nebo panenku a vyrobte jim čepičku z vlny. Na tvoření si připravte karton, roličku od toaletního papíru, nůžky a vlnu.

Sněhulák z plata od vajíček

04:56

Sněhulák z plata od vajíček

Nemohli jste ještě letos stavět sněhuláka? Postavte si ho s námi z plata od vajíček. Vyrobíte si hezkou dekoraci a ještě budete recyklovat. Na výrobu sněhuláka si připravte: krabičku od vajec, klacek, tavicí pistoli, filc, nůžky, fixy, oči a provázek.

Vločka z ušních tyčinek

04:59

Vločka z ušních tyčinek

Každá sněhová vločka je jedinečná a originální. Zkuste si s námi stejně originálně vyrobit vlastní tvar vločky z ušních tyčinek. Na výrobu vloček si nachystejte modrý papír, šídlo, ušní tyčinky, provázek, tužku, kelímek, nůžky, štětec a disperzní lepidlo. Během vyrábění se také dozvíte, jak vznikají opravdové sněhové vločky v přírodě.

Dárek zabalený jako sněhulák

06:16

Dárek zabalený jako sněhulák

Chtěli byste někomu věnovat dárek v originálním zimním balení? Zkuste s námi zabalit čokoládu tak, aby vypadala jako sněhulák. Ani k tomu nebudete potřebovat sníh nebo rukavice. K vyrábění si připravte kancelářský bílý papír, stužku, oranžový papír, lepidlo, fix, čokoládu a nůžky.

Rejpavá žížala: Vypěstuj si mrkev

13:00

Rejpavá žížala: Vypěstuj si mrkev

Chytrá žížala radí dětem, jak se správně chovat k naší planetě. Její kouzelné zaříkadlo má pravdu: „Ředkvičky či mrkev, květák nekupujte přes půl světa. Pěstuj vlastní zeleninu, přijď si ke mne pro zeminu.“ Proč by zelenina měla cestovat, když si jí můžeme vypěstovat doma? A jak na to? To nám poradí Anička.

Pórek: Lahůdka pro císaře

02:25

Pórek: Lahůdka pro císaře

Pórek milují lidé všude na světě už tisíce let, protože je jemnější než cibule a hodí se k masu, do polévek i pomazánek. Jak dlouho už ho jíme? Pórek obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, pro které si ho oblíbil i římský císař Nero. A víte, proč? A která část pórku je nejzdravější?

Od obilných zrn přes kvásek k chlebu

02:42

Od obilných zrn přes kvásek k chlebu

Poprvé si lidé pochutnali na chlebu už v mladší době kamenné. Jak různě se chleba pekl a vypadal v průběhu dějin? A jakou roli při přípravě na pečení chleba hraje kvásek?

Jak uvařit vejce

01:58

Jak uvařit vejce

V obchodě jsou vajíčka označená písmenky. Co písmena znamenají? Jaký je rozdíl mezi žloutkem a bílkem? To se dnes dozvíte. Také vám prozradíme, proč se do vody při vaření vajec přidává ocet a jak dlouho vařit vajíčka „na hniličku“.

Neptun

03:48

Neptun

Vyrazíme se podívat na dvojče Uranu. Neptun, bouřlivák, nejvzdálenější od Slunce a také nejchladnější planeta Sluneční soustavy. Na závěr si vyrobíme modely plynných obrů. Už to jistě víte, který je z nich největší.

Šikulové: Vizovické pečivo

07:06

Šikulové: Vizovické pečivo

Vyrobit si něco vlastníma rukama je opravdová zábava. Podívejte se, jak si i vy doma můžete vyrobit vizovické pečivo jako vánoční ozdoby. Budeme potřebovat především hladkou mouku, vodu a ocet na těsto. Na samotnou práci pak hlavně nůž, nůžky, pepřová semínka, mašlovačku, vajíčko a několik dalších pomůcek. Tvoření nám zabere víc času, ale výsledek stojí za to!

Záhada bramborového salátu

01:52

Záhada bramborového salátu

Pátrání po původu receptu na bramborový salát je práce pro detektiva. Odkud se vzal a kdo ho má na svědomí? Co kuchař, to jiné ingredience. Je mnoho teorií, ale skutečností je, že na český vánoční stůl bramborový salát patří. A hlavně nám chutná.

Zdobení vánočního stromečku

02:00

Zdobení vánočního stromečku

Krásně nazdobený třpytící se vánoční stromeček je pro nás zásadním symbolem Vánoc. Ne vždy tomu tak bylo. Zdobení vánočního stromečku k nám přišlo až v 19. století. Jak se takový stromeček zdobil, si nyní ukážeme.

Načíst další videa
Probíhá načítání