Jan Perner a Choceň

04:30

Jan Perner a Choceň

Stavba hlavní železniční tratě z Prahy do Olomouce je neodlučně spjata s životem a dílem Jana Pernera, českého projektanta a stavitele železnic. Pouhých dvacet dní po slavnostním otevření tratě roku 1845 se teprve třicetiletý Perner stal obětí nešťastné nehody, kdy po projetí choceňským tunelem, který sám projektoval, sestoupil při služební jízdě na poslední stupeň schůdku vagónu a narazil hlavou o návěstní sloupek. Tunel, který zavinil smrt českého génia, tu ale vlastně vůbec nemusel stát. Nakonec se dozvíme o záhadě, která dodnes není uspokojivě vyřešena.

Tip do výuky

Pracovní list "Orienťák s mapou Pardubického kraje II.

Materiály ke stažení

2 listů

Pracovní list: Pardubický kraj II

Pracovní list Pardubický kraj II je součástí kolekce Kraje ČR. Věnuje se přírodním dominantám kraje i jeho historii. Je koncipován jako orientační závod, ve kterém žáci propojí orientaci na mapě Pardubického kraje se svými znalostmi.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Zeměpis
Časová náročnost:
20 minut

Pracovní list: Pardubický kraj II (řešení pro učitele)

Pracovní list Pardubický kraj je součástí kolekce Kraje ČR. Věnuje se přírodním dominantám kraje i jeho historii. Je koncipován jako orientační závod, ve kterém žáci propojí orientaci na mapě Pardubického kraje se svými znalostmi.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Zeměpis
Časová náročnost:
20 minut

Mohlo by vás také zajímat

Hospodářské dějiny

Novověk - české dějiny

Hospodářství

ČT edu nejsou pouze videa

1 111

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání