Změna krevní skupiny s využitím střevní bakterie

04:21

Rozhovor s odborníkem

Změna krevní skupiny s využitím střevní bakterie

Většina z vás už asi tuší, že lidé mají čtyři krevní skupiny: A, B, AB a 0. Věděli jste ale, že je možné tyto skupiny změnit? Tým kanadských vědců našel metodu, která za pomoci střevní bakterie umí z kterékoliv skupiny vytvořit skupinu 0, tedy univerzálního dárce. Navíc tuto změnu dělá relativně spolehlivě a efektivně. Stále není ve všem jasno, možná ale tento výzkum v budoucnu výrazně pomůže při transfuzích krve. K tomu chybí ještě roky ověřování. A jak metoda kanadských vědců vypadá? A proč v tomto výzkumu nemohou vědcům pomoci zvířata? Vysvětlí Daniel Stach.

Tip do výuky

Video slouží především jako zajímavost na závěr ve chvíli, kdy už žáci o krevních skupinách vědí. Umožňuje navíc nahlédnout do současného výzkumu a ukazuje, že učené poznatky nemusí být vždy neměnné a definitivní.

Materiály ke stažení

2 listů

Pracovní list: Určování krevních skupin

Pracovní list je primárně určen pro studenty středních škol. Za cíl si klade názorně představit význam a funkci krevních skupin. Mimo teoretické úkoly tak nabízí i pokus s běžně dostupnými pomůckami, který umožní simulovat srážení krve při mísení různých skupin.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Biologie
Přírodopis

Řešení pracovního listu: Určování krevních skupin

Pracovní list s řešením je primárně určen pro učitele středních škol. Za cíl si klade názorně představit význam a funkci krevních skupin. Mimo teoretické úkoly tak nabízí i pokus s běžně dostupnými pomůckami, který umožní simulovat srážení krve při mísení různých skupin.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Biologie
Přírodopis

Mohlo by vás také zajímat

Biologie člověka

ČT edu nejsou pouze videa

1 111

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání