Jak vzniká rakovina aneb nekontrolované dělení buněk

06:12

Jak vzniká rakovina aneb nekontrolované dělení buněk

Jak zjistil již dříve významný český vědec Jan Evangelista Purkyně, všechny buňky pochází z mateřské buňky, která svým dělením dává vznik buňkám dceřiným. K tomu, aby v našem těle vše fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby se všechny buňky řídily určitým předem daným plánem. V ideálním případě se buňky chovají zodpovědně a nesobecky a množí se jen tehdy, pokud mají, tak aby tělo fungovalo co nejlépe. Co se ale stane, když se některé buňky přestanou těmito pravidly řídit? Takové buňky se mohou vymknout kontrole a začít se nekontrolovaně dělit. V takovém případě může dojít ke vzniku rakovinného bujení. Ve videu zjistíme, jak přesně ke vzniku rakoviny dochází, co jsou to metastázy a jaké jsou možnosti léčby rakoviny (operace, ozařování, chemoterapie).

Materiály ke stažení

2 listů

Pracovní list: Buňky lidského těla

V tomto pracovním listu se žáci za pomoci fotografií seznámí se skutečnou podobou některých tělních buněk, ujasní si, co to jsou kmenové buňky a k čemu slouží.
2. stupeň ZŠ
Přírodopis

Řešení k pracovnímu listu: Buňky lidského těla

Pracovní list s řešením pro učitele se žáci za pomoci fotografií seznámí se skutečnou podobou některých tělních buněk, ujasní si, co to jsou kmenové buňky a k čemu slouží.
2. stupeň ZŠ
Přírodopis
Časová náročnost:
15 minut

Mohlo by vás také zajímat

Biologie člověka

Genetika

Biologie živočichů

ČT edu nejsou pouze videa

1 111

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání