Rtuť v Arktidě

05:26

Rtuť v Arktidě

Arktida je považována za oblast nedotčenou a čistou. Vědci přesto zjistili, že celý potravní řetězec je tu kontaminován rtutí. Proto nyní zkoumají, jak se tento těžký kov, jehož hlavními zdroji jsou těžba rud a průmyslové spalování, usazuje na ledovém pokryvu a na ledovcích. Za „příznivých“ chemických, fyzikálních a geografických podmínek totiž rtuť dopadá na celou Arktidu. Zpočátku je neškodná, ale po reakci s určitými druhy bakterií a plísněmi vytvoří vysoce toxický komplex, který se smývá do vod oceánu, kde jej pohltí plankton. Ten pak stojí na počátku rozsáhlého potravního řetězce, který může dosáhnout až k člověku. Vědci nyní chtějí lépe porozumět celému cyklu, aby mohli zabránit těm nejhorším dopadům a nevratným změnám.

Materiály ke stažení

2 listů

Pracovní list: Padající rtuť

Pracovní list je určen pro žáky základní i střední školy. Jeho cílem je seznámit žáky s vlastnostmi rtuti a vysvětlit, jakým způsobem se rtuť dostává do potravinového řetězce.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Chemie

Řešení pracovního listu: Padající rtuť

Zde najdete řešení pracovního listu, který seznamuje žáky s vlastnostmi rtuti a vysvětluje, jak se dostává do potravinového řetězce.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
Chemie

Mohlo by vás také zajímat

Ochrana přírody a životního prostředí

Chemie a společnost

Chemické prvky

ČT edu nejsou pouze videa

1 111

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání