Život a smrt Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic

12:37

Život a smrt Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic

Život renesančního kavalíra Kryštofa Haranta by vydal na několik životů. Vzdělaný šlechtic prožil část svého života na panovnických dvorech, napsal několik hudebních skladeb, do literatury se zapsal svým známým cestopisem o putování do Svaté země a do historie aktivní účastí na stavovském povstání. Dokonce podle legendy měl se svými vojsky ostřelovat císařskou rezidenci ve Vídni. Jeho život jako jednoho z tří českých pánů, tedy příslušníků nejvyšší české šlechty, ukončila poprava na Staroměstském náměstí v červnu 1621.

Materiály ke stažení

2 listů

Staroměstská poprava 1621: Harantova poprava

Pracovní list pro žáky SŠ k námětu do výuky Staroměstská poprava, který je součástí vybrané kapitoly Doba temna. Porovnejte si znalosti z našich videí. Vhodné pro prezenční i online výuku.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
ČJ a literatura
Časová náročnost:
15 minut

Staroměstská poprava 1621: Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Pracovní list pro žáky 2. stupně ZŠ a SŠ k námětu do výuky Staroměstská poprava, který je součástí vybrané kapitoly Doba temna. Porovnejte si znalosti z našich videí. Vhodné pro prezenční i online výuku.
2. stupeň ZŠ
Střední škola
ČJ a literatura
Časová náročnost:
15 minut

Mohlo by vás také zajímat

Novověk - české dějiny

Hudba

Celý film
Americké dopisy
1:41:50

Americké dopisy

Film o životní epizodě Antonína Dvořáka se odehrává krátce po premiéře Novosvětské symfonie v roce 1894, kdy se Antonín Dvořák vrací z Ameriky domů. Je mu třiapadesát let a je na vrcholu slávy. Cítí svou tvůrčí sílu a s upřímnou úctou vnímá ten Boží dar, díky kterému se mu v hlavě rodí stále nové geniální nápady. Ale přesto, někde hluboko uvnitř, má strach. V kapse jeho vesty je ohmataný dopis, který přišel z Čech do Ameriky a o kterém ví jen on a ta druhá. Dvořákův život je v něčem až božsky jednoduchý, v jiném naopak mimořádně složitý. K tomu druhému patří i ten zvláštní trojúhelník jeho vztahů: dvě ženy – manželka Anna a její sestra, hraběnka Josefína Kounicová. Nedá se říci, že jednu si vzal a druhou miloval, lidské vztahy jsou složitější, ale to staré napětí pořád trvá. Jen si na něj už zvykli a přestali ho cítit. Josefína je jeho múza, nikdy nenaplněná láska. Dokonalá dáma, herečka i šlechtična. Krásná, duchaplná a sebejistá. Její sestra Anna vedle ní vždy působila trochu jako Popelka, ale přesto právě ona vyhrála. Dala Dvořákovi devět dětí a dokonalé zázemí. Teď ale dostal dopis. Josefína píše, že je vážně nemocná, a možná už to nebude dlouho trvat. Nevrací se z Ameriky na prázdniny, je to právě ta úzkostná otázka o třiceti letech nenaplněného vztahu, co ho žene domů. Nežije vlastně celá ta léta jen mechanicky? Jen proto, že to tak vyšlo a že se to tak dělá? Neměl by, proti všem konvencím, rozbít všechny vazby a poslechnout svoje srdce? Poprvé a opravdově? A co cena? Za všechno v životě se přece platí. Je opravdu připraven zaplatit za rozhodnutí, které rozvrátí božský pořádek jeho soukromého vesmíru?

Česká literatura

ČT edu nejsou pouze videa

1 111

pořadů

Každý měsíc
přibývají na ČT edu
desítky nových
materiálů
pro
vaši výuku

Probíhá načítání