02:23
Pasáž vysvětluje, co to je osobní rozpočet a že se skládá z příjmů a výdajů. Dále vysvětluje rozdíl mezi rozpočtem státním a rodinným a rozpočtem přebytkovým a schodkovým.
Tři desítky osobností hodnotí klíčové okamžiky 30 let po sametové revoluci. Vstup do Evropské unie byl jednou z nejvýznamnějších událostí v novodobé historii České republiky. EU jako jediná reálně existující sociální a hospodářská struktura na kontinentu nabízí mnoho výhod, především v ekonomické oblasti. O členství rozhodli čeští občané v referendu a navzdory sílící kritice vůči unii pokládá stále většina lidí toto rozhodnutí za správné.
Kdy vlastně vznikly bankovky neboli papírové peníze a jak a z čeho se vyrábějí?
Jakým způsobem probíhá tvorba ceny? Informace o základním pravidle nabídky a poptávky a zákonitostech, jimiž se tyto ekonomické jevy řídí. Divák se dozví, jak vzniká rovnováha, která je prospěšná pro prodávajícího i nakupujícího.
Pořad ukazuje možnost volby mezi podnikáním a rolí zaměstnance. Zaměstnanec musí pravidelně chodit do práce, dostává pravidelně plat, má nárok na dovolenou a stát ho chrání zákoníkem práce. Podnikatel je svobodnější, ale žije ve větším riziku.
Video popisuje situaci paní Šifrové, jejíž dluhy narostly kvůli bývalému partnerovi, a nyní je musí splácet ona. Video také vysvětluje, co znamená rozhodčí doložka.
Představení rodinného rozpočtu pětičlenné rodiny a důraz na to, jakou část jejich rozpočtu ukrajují náklady na kouření.
Příběh syna, který si naplno užíval života bez ohledu na množství peněz, které utratil. Kvůli snaze zapůsobit na přítelkyni se zadlužil. Splácení dluhů je nyní na matce, která se mu snaží pomoci. Tato situace má vliv i na partnerský život rodičů.
Děti jsou značným zásahem do rodinného rozpočtu. Kromě nemalých výdajů, co musí rodiče zaplatit, je tu ale i peněžní pomoc od státu. Video přibližuje pojmy porodné, přídavky na děti či rodičovský příspěvek. Víte, co to jsou alimenty, kdo a proč je platí?
Jak přistupovat k potravinám v době, kdy se všechno zdražuje? Odbornice na stravování Kateřina Cajthamlová poskytuje pár tipů, nejen jak správně zacházet s potravinami (ohřívání, zamražování, konzumace, tvoření zásob), ale také uvádí výhody stravovacích zařízení, konkrétně kantýn.
12 220
674
3 942
1 113
69
Každý měsíc přibývají na ČT edu desítky nových materiálů pro vaši výuku
Novinky posíláme jednou za měsíc. Nebudeme vám posílat žádný spam. Vložením e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.